Kompensasjonsordningen til kultur, idrett og frivillighet utvides

Kulturliv, frivillighet og idrett får 1,5 nye milliarder. Samtidig vil regjeringen sette av 350 millioner til kunstnere, museer og scenekunstinstitusjoner.

Publisert: Publisert:

Kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja la fredag en utvidet kompensasjonsordning for kultur, frivillighet og idrett. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

  • NTB-Oda Ertesvåg

Kompensasjonsordningen for kultur-, frivillighet- og idrettsfeltet blir forlenget til 31. august og utvidet med 1,5 milliarder kroner, blant annet fordi publikumsbegrensninger og avstandsregler fremdeles vil påvirke sektoren.

650 millioner går til ordningen for kulturlivet, mens 850 millioner går til ordningen for idrett og frivillighet. I begge ordningene legges det framover opp til løpende utbetalinger.

– Jeg er glad for at vi får utvidet kompensasjonsordningene. Siden koronapandemien rammet Norge, har vi til sammen satt av over 3,1 milliarder kroner til de to ordningene, sier kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V).

Tre ordninger

– Kulturen, frivilligheten og idretten er viktige i livene våre – de er limet i samfunnet. Regjeringen jobber målrettet for at sektoren fortsatt skal kunne binde oss sammen og være bærekraftig både nå og i tiden framover, fortsetter han.

Av de til sammen 1,85 nye milliardene skal de resterende 350 millionene finansiere tre nye ordninger som skal bedre situasjonen til kulturlivet og for norske kunstnere.

De er fordelt med 100 millioner kroner til å sikre at musikere, forfattere, billedkunstnere, scenekunstnere og filmkunstnere skal fortsette sitt kunstneriske virke, til sammen 50 millioner kroner skal gå til de tre skværriggerne Statsraad Lehmkuhl, SS Sørlandet og SS Christian Radich, og 200 millioner kroner skal gå til tilskudd til museer, musikk- og scenekunstinstitusjoner.

Flere faller inn under ordningen

Økningen i tilskuddene i den siste ordningen går til institusjoner som har over 60 prosent av sine inntekter fra offentlige tilskudd, og som fram til nå har falt utenfor kompensasjonsordningen for kulturarrangementer.

Dermed ser det ut til at konkurstruede Kode kunstmuseer i Bergen faller inn under ordningen. 120 av millionene skal gå til museene, mens 80 millioner skal gå til kunstinstitusjoner.

Likevel faller enkelte aktører, som noen litteraturhus og konserthus, utenfor både Kulturdepartementets kompensasjonsordninger og Finansdepartementets kompensasjonsordning for næringslivet. Regjeringen opplyser at de tar sikte på å endre forskriften for kompensasjonsordningen for arrangører i kultursektoren for å kunne ivareta disse.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.