NAIROBI: En omfattende aksjon for å sette en stopper for terroraksjonen pågikk søndag kveld, men ingen detaljer om det som skjedde kom ut.

Sjefen for det kenyanske politiets beredskapstropp, David Kimaiyo, sa at «redningen er på vei». Noen timer tidligere hadde flere soldater og politifolk rykket inn, og skarpskyttere la seg i posisjon. Det ble hørt et kraftig smell etterfulgt av stillhet da soldatene nærmet seg.

– Hell og lykke til våre menn i Westgate-bygningen. Stor trefning pågår, meldte Kenyas kriseoperasjonssenter på Twitter.

Holder stand

Kenya fikk søndag israelsk hjelp til å håndtere gisselsituasjonen. Det ble hørt skuddsalver etter at de israelske styrkene rykket inn.

– Fortsatt holder mellom 10 og 15 islamister stand inne i Westgate-kjøpesenteret, blant dem både kvinner og menn, sa president Uhuru Kenyatta søndag ettermiddag.

Den somaliske islamistgruppa al-Shabaab, som har bånd til al-Qaida, har tatt på seg skylden for angrepet. Men presidenten, som selv mistet sin nevø i angrepet, sier saken må etterforskes grundig.

– Angriperne skal ikke komme unna med sine usle og bestialske handlinger. Vi vil straffe folkene bak raskt og smertefullt, sa Kenyatta i en følelsesladet tale.

Støtte til Kenya

USAs president Barack Obama ringte søndag sin kenyanske kollega for å kondolere etter terrorangrepet i Nairobi.

– President Obama gjentok USAs støtte til Kenyas innsats for å bringe de som står bak til ansvar, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.

Terrorangrepet mot et kjøpesenteret er trolig nøye uttenkt, mener eksperter.

– Dette målet er nok valgt med omhu, sier sosiolog Jan M. Haakonsen ved Forskningsrådet til NTB.

Kenyas president frykter konsekvensene for den viktige turistnæringen, og advarer nå andre land mot å innføre reiserestriksjoner til Kenya på grunn av terroren.

– Kenya er et land som er veldig avhengig av turisme, og et dårlig rykte blant turister kan få store økonomiske konsekvenser, sier Haakonsen.

Kan stige

Da dødstallene fortsatt ikke var oppjustert til 68, signaliserte politiet at langt flere enn de 59 som så langt var bekreftet døde, er drept i terrorangrepet.

– Vi frykter at dødstallet kan være langt, langt høyere. Det er basert på alle de likene som er blitt sett inne i bygningen, sa en politimann til AFP.

– Noen av angriperne er fortsatt væpnet og kaster granater og skyter, la han til.

Det er flere vestlige og andre utlendinger blant de drepte. En er den ghanesiske dikteren Kofi Awoonor. En annen er en canadisk diplomat. Tre briter er også bekreftet drept.

Nordmenn i terrordrama

Fire norske misjonærer var på kjøpesenteret da terroristene slo til lørdag. Der satt de fanget i flere timer og hørte skuddsalvene like ved.

– Vi satt på en mesanin i annen etasje med utsikt over første etasje der anslaget skjedde, sier Roger Hertzenberg på telefon til NTB.

To av nordmennene søkte tilflukt på et herretoalett sammen med om lag tjue andre, deriblant en engelskmann og flere unge butikkansatte.

– Hver gang det var skyting og slamring med dører, stimet folk sammen inne på båsene. Det var kaotisk, men vi forsøkte å holde roen og snakke med folk, sier misjonæren.