Helseeksperter vil forby snus og pappvin

Oslo (NTB): Snus bør forbys, sigaretter bør ha 20-årsgrense, alkohol bør begrenses til 1,5-litersbeholdere og øl i mellomklassen bør selges på Vinmonopolet, mener et ekspertutvalg som har sett på de store folkesykdommene.

Publisert: Publisert:
  • NTB
Denne artikkelen er over syv år gammel

Utvalget under ledelse av professor Grethe S. Tell har vurdert hvordan Norge kan redusere sykdommer som kreft, diabetes, hjerte— og karsykdom og kols. Fredag overleverte hun en rapport med en rekke forslag til helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Rapporten inneholder over 40 tiltak som ekspertene mener vil bidra til bedre folkehelse. De handler om alkohol, tobakk, sunt kosthold og fysisk aktivitet.

Helseministeren sier umiddelbart nei til flere av forslagene. Det er ikke regjeringens politikk å forby snus og 3-litersvin, og ei heller sende øl med alkoholprosent på over 3,5 inn på Vinmonopolet.

— Det handler om en avveining om hva vi mener er riktig for lovgiving, hva som er nødvendig for lovgiving. Ganske kraftige tiltak som vi har innført, skal nå synke inn og forankres, sier Støre til NTB.

Han tilføyer at morgendagens arbeid for å bekjempe tobakks- og alkoholbruk kan bli annerledes. (©NTB)

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.