JÆREN: – Helt stille! I det ene øyeblikket kan vi drive inn mot kysten, for deretter å få litt vind å jobbe med. Men det er rimelig kaotisk her nå, sier kaptein Jens Joachim Hiorth på skoleskipet Christian Radich til Aftenbladet.no.

Det var en feiende flott avslutning av Tall Ships Races i Stavanger på søndag, men det er synd å si at seilskipene forlot byen med fylte seil. Starten på regattaen gikk klokka 18 på søndag, sør for Kvitsøy.

Nå ligger skutene like utenfor Sele på Jæren. Og det går sakte, sakte. Kapteinen forteller at alle de store skutene ligger innenfor en radius på kanskje 12 nautiske mil. De er synlige for hverandre etter mange timers seilas, noe som er uvanlig.

Alle samlet

Her kan man se nøyaktig hvor seilskutene befinner seg.

– Er det kjedelig å delta i en regatta når det ikke er vind?

– Nei, ikke kjedelig. Det er spennende, det er jo om å gjøre å utnytte den lille vinden som finnes. Seilene må fintrimmes, sier kaptein Hiorth, som innrømmer at det er en tanke frustrerende når vinden uteblir.

– Hvordan ligger dere an for øyeblikket?

– Akkurat nå ser det bra ut for oss. Men det vil nok endre seg flere ganger underveis i regattaen.

Ikke vind i vente

Det er lite trøst å finne hos meteorologene. Det er ikke ventet noe særlig mer vind.

– Hva skjer dersom dere ikke kommer fram til Halmstad i tide?

– Arrangørene bestemmer en dag og et klokkeslett da regattaen avsluttes i havet. Da må alle deltakerne oppgi sin posisjon, og så beregnes det hvor langt man har igjen, og en vinner kan kåres.

Målgangen beregnes slik at skutene skal klare å komme seg til Sverige ved motorkraft innen rimelig tid. Dermed kan arrangementet i Halmstad gå som planlagt, selv om vinden altså svikter.