Foto: Knut S. Vindfallet, Stavanger Aftenblad

SANDNES: Buggeland skole ligger greit til for å fange flått. Gressbakker og einerkratt vokser i nærmiljøet. Dermed formet 7. trinn en hypotese da de meldte seg på forskerkonkurransen «Årets nysgjerrigper», skriver Aftenbladet.no.

— Vi tror vi kan finne midler mot flått i naturen, midler som ikke inneholder giftstoffet DEET. Det var hypotesen, sier Karoline Ramsdal.

— Vi har holdt på med prosjektet hele skoleåret. Vi har lest alt vi kunne finne om flått, vi har vært to ganger på Veterinærhøyskolen og vi har snakket med eksperter, sier Tor-Olav Aarsnes.

— Ja, og vi har ringt og skrevet til eksperter, sier Anders Skjæveland; Per Bjark ved sykehuset i Vestfold, Snorre Stuen ved Norges Veterinærhøgskole, parkvesenet i Sverige som har gjort et interessant funn og Folkehelseinstituttet.

Ikke redd for flått

— Jeg var den første som fant en flått, sier Anders Skjæveland. - Den krøp på armen min. Jeg puttet den i en petriskål som vi brukte til undersøkelsene. Siden har vi funnet mange flåtter. Vi har studert dem og undersøkt om de tiltrekkes eller frastøtes av ulike ting. En flått rømte ut i klasserommet, sier han.

— Mange er redde for flått. Er dere?

— Ikke nå lenger. Nå er vi blitt vant til flått, sier Anders.

— Linda i klassen vår har funnet mer enn 13 flåtter. Hun bor på en gård i Melshei. Da vi skulle forske på dem, ga vi dem navn, og så beskrev vi hvordan de forskjellige reagerte, sier Karoline.

Elevene testet flåttens forhold til blant annet sitronhvitløkløkchiliklementinersalvierosmarinsitronmelissepors.

— Vi delte opp råvarene i småbiter og la dem på den ene siden i petriskålen. Så satte vi en strek på midten og satte flåtten på den andre siden. Vi observerte at den særlig ikke likte sitron, pors og hvitløk, forklarer Tor-Olav.

Elevene testet også flåtten i forhold til en rekke flåttmidler fra butikken.

— For eksempel testet vi jod. Når flåtten fikk det på seg, ble den slapp og døde, sier Tor-Olav.

Pors jager flåtten

Andre ting 7. trinn lærte under prosjektet:

I gamle dager brukte folk pors i madrassene for å holde utøy borte.Flere ansatte i parkvesenet i Sverige var rammet av flåttsykdommen borreliose. Som forebygging spiser parkvesenets folk nå hvitløk.Hunden til mattelæreren holder flåtten borte ved å bruke sjampo med sitron.Det går som regel mer enn 24 timer fra flåtten setter seg til den overfører smittestoff. Hvis en kan fjerne flåtten innen denne tiden, blir en ikke syk av flåttbåren smitte.

— Vi brukte tørket pors som vi knuste og kokte. Det var helt tydelig at dette likte ikke flåtten, sier Karoline.

— Hvordan vil dere bruke det dere har funnet? Vil dere spise mer sitron, hvitløk og smøre dere inn med dette og pors når dere går ute i naturen?

— Jeg vil spise hvitløk og sjekke meg jevnlig, sier Karoline.

— Jeg vil kjøpe sitronsjampo og spise hvitløktabletter eler kapsler, sier Tor-Olav.

— Det aller beste hadde vært å lage en krem der vi har alle tre delene, sitron, hvitløk og pors. Vi har ideen, men ikke rukket å prøve den ut. Det kan den neste 7. klassen på Buggeland gjøre til høsten, sier Anders.