KRISTIANSAND: — I 2020 vil Agders arbeidsstyrke være 13.000 personer lavere enn arbeidskraftbehovet, sier Arild Vangstad.

Avdelingslederen i den nye velferds- og arbeidsetaten Nav har fremskrevet fødsels- og dødstall, teknologiutvikling, utdanningslengde og innvandring. Nå presenterer han funnene på Arbeidskraftkonferansen 2006 på Rica Dyreparken Hotel. I tillegg til representanter for arrangørene Nav, NHO, LO, HSH og Sørlandets Kompetansefond, har rundt 80 personer fra 42 bedrifter tatt veien ut.

— Dagens arbeidsstyrke på Sørlandet omfatter 130.000 mennesker. I 2020 vil den være på 145.000. Arbeidskraftbehovet blir 158.000 personer. Det er realiteten, sier Vangstad.

Flere spørsmål enn svar

Budskapet fra Nav-mannen inneholder foreløpig flest spørsmål.

— Svarene må komme etter hvert. Personlig mener jeg imidlertid at vi må konsentrere oss om den eksisterende arbeidskraftreserven. Vi vet at 1/3 av dagens 13.000 uføretrygdede på Agder har både ønske om og forutsetninger for å komme tilbake til arbeidslivet. Også blant de som er på rehabilitering og attføring ligger en reserve. Kvinners yrkesdeltagelse er riktignok kommet nesten opp på nasjonalt nivå på Sørlandet, men vi utmerker oss ved høy andel deltidsarbeid. I tillegg er det mer å hente blant de innvandrerne som allerede bor her, fremholder Arild Vangstad.

På mikroplanet sender han en melding til landsdelens arbeidsgivere:

— Tenk grundig gjennom egen rekrutteringspolitikk. De som klarer å tilpasse seg utviklingen allerede i dag, blir vinnerne i morgen. Og overdreven bruk av overtid er ingen god strategi, lyder det fra Vangstad.

Han nevner Sørlandets prosessindustri og Kristiansand kommunes undervisningssektor som eksempler på organisasjoner med foryngelsesbehov.

— I prosessindustrien ligger snittalderen rundt 50, i undervisningssektoren to-tre år høyere. De er nødt til å ta fatt i utfordringen.

Innvandring

Seniorrådgiver Helge Røed i Agderforskning er mer opptatt av innvandring enn Navs Arild Vangstad.

— Jeg tror ikke det er til å unngå. Utfordringene ligger på to plan: En bedre integrering av dagens innvandrere, og en mer målrettet innvandringspolitikk fremover. Det må bli mer økonomi, mindre humanisme, sier Røed.

Også han fokuserer på yrkesdeltagelsen blant kvinner.

— Ennå er vi mer familieorienterte på Sørlandet enn landet ellers. Den høye andelen deltid blant kvinner bærer i seg en potensiell arbeidskraftreserve.

FAKTA

Arbeidskraft

Den økende mangelen på arbeidskraft på Sørlandet representerer samme utvikling som på nasjonalt plan.

I dag har Agder en befolkning på 266.400 mennesker.

187.300 personer er mellom 16 og 74 år.

Arbeidsstyrken er på 134.300 mennesker, hvorav 130.500 er sysselsatt.

53.000 befinner seg utenfor arbeisstyrken.