De fleste forbinder romalderen med spektakulære måneferder og romsonder som utforsker planetene i vårt solsystem, men det handler like mye om noe så hverdagslig som telekommunikasjon.

Denne helgen markeres Norge som romnasjon på Andøya på Vesterålen i Nordland. Feiringen startet torsdag, med seminarer og konferanser, og varer til søndag. Lørdag deltar også kong Harald på markeringen av romnasjonen Norge, der han vil overvære et show og oppskytningen av en jubileumsrakett, akkurat 50 år etter Norges første oppskytning.

På grunn av Norges utstrakte geografi, har landet hatt god nytte av romteknologien. De siste femti årene er det skutt opp over 1.000 forskningsraketter fra Andøya.

— Helt fra begynnelsen av var det tydelig at Norge ville ha stor nytte av satellitter i polar bane til å holde øye med sin lange kystlinje, naturressurser, nasjonale interesser og oljeutslipp, sier Terje Wahl, avdelingsdirektør for Forskning og jordobservasjon hos Norsk Romsenter.

I Norge i dag er det 40 forskjellige selskaper som jobber med norsk romindustri, og industrien har til sammen en omsetning på rundt 6 milliarder kroner årlig. (©NTB) (©NTB)