Forsvarsminister Sten Tolgfors reiser selv til Oslo mandag for å informere sin norske kollega Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) om beslutningen, skriver Svenska Dagbladet i sin nettugave.Norske myndigheter vil at også Sverige skal kjøpe nye jagerfly, hvis avtalen mellom Norge og den svenske jagerflyprodusenten Saab skal bli noe av.

— Det er veldig viktig. Det er viktig både med hensyn til kostnadene og muligheten for å oppgradere, sa Strøm-Erichsen etter en demonstrasjon av de nye jagerflyene i Linköping onsdag.

Nå har den svenske regjeringen bestemt seg for også å kjøpe inn det nye flyet, dersom Norge gjør det. Beslutningen om å satse på det nye flyet ble tatt torsdag, ifølge Svenska Dagbladets kilder.

Problemet er at Sverige for bare noen få måneder siden besluttet at de skulle oppgradere 31 av sine gamle fly. Dermed vil alle Sveriges 100 jagerfly være av den gamle, oppgraderte typen. Nyinvesteringer i milliardklassen kan dermed bli en innenrikspolitisk nøtt, særlig når det svenske forsvaret står foran kraftige nedskjæringer. (©NTB)