Det viser en gjennomgang av samtlige pressemeldinger om Midtøsten som er sendt ut fra Petersens departement siden høsten 2001, skriver Klassekampen.Det er Nora Ingdal i Fellesutvalget for Palestina som har analysert UDs pressemeldinger. Hun tror ikke språkbruken i UDs pressemeldinger er tilfeldig.

Aldri medfølelseDet som er betegnende for Jan Petersen rolle i forhold til krigen i Midtøsten, er ordbruken hans. Når han fordømmer palestinske selvmordsaksjoner sier han ting som "jeg fordømmer" og at han skal sende kondolansebrev. Når han omtaler angrep på palestinerne uttrykker han aldri medfølelse for ofrene, sier Ingdal.

Ingdal viser til at det er drept tre ganger så mange palestinere som israelere siden opprøret i de okkuperte områdene startet i september 2000, og mener derfor at UD med sine pressemeldinger bidrar til å tegne et galt bilde av konflikten i området.

Det kan virke som om det er israelernes jord som er okkupert, at det er israelerne som er beleiret, at det er palestinsk terror som har utløst krigen og at det er Israel som har folkeretten på sin side, sier Ingdal.

FordømmelseBlant eksemplene hun trekker fram er pressemeldingen norsk UD sendte ut etter et israelsk flyangrep mot Gaza 22. juli i fjor. I denne utrykkes det ingen fordømmelse, bare en beklagelse.

Her slapp Israel en ett tonns bombe i et tett befolket område for å drepe en Hamas-leder. 15 palestinere ble drept, ni av dem var barn, sier Ingdal.

Da militante palestinere drepte ni israelske soldater og tre væpnede bosettere i Hebron 16. november i fjor, var ordbruken derimot en annen.

Jeg fordømmer på det sterkeste denne terroraksjonen og vil uttrykke min dypeste medfølelse med ofrene og deres etterlatte, sa Petersen i en kommentar. Det reagerer Ingdal sterkt på.

Hebron er helt klart et israelskokkupert område. Det var altså et væpnet angrep på væpnede menn fra en okkupasjonsmakt, mener hun.

Moralsk forkasteligUtenriksdepartementets pressetalsmann Kåre Eltervåg understreker at pressemeldingene i seg selv ikke gir fullstendig oversikt over Norges standpunkt i konflikten, og tilbakeviser kritikken fra Fellesutvalget for Palestina.

Terrorangrepene fra palestinerne er brudd på Oslo-avtalen og samtidig moralsk forkastelig. I henhold til folkeretten har Israel rett til å forsvare seg mot terroren. Tidsmessig har vel å merke Israel reagert uakseptabelt, sier Eltervåg til Klassekampen.