– Det ble ikke 20 grader, men vi var ikke langt unna. Både Etne og Sandane i Vestland hadde 19,5 grader, sier vakthavende meteorolog Hanne Beate Skattør i Meteorologisk institutt til NTB tirsdag kveld.

Også i Stavanger og Haugesund, i tillegg til i Frosta i Trøndelag, viste gradestokken over 19 grader tirsdag.

Samtidig ble det i løpet av dagen satt intet mindre enn to værrekorder i Tromsø. Antallet soltimer i april måned hadde i løpet av formiddagen sust forbi den forrige rekorden fra 2016.

I 2016 var det ifølge Meteorologisk institutt 271,4 soltimer i Tromsø i april.

Solfylt april i Tromsø

Når meteorolog Skattør sjekker soltimene i årets april like etter klokken 19 tirsdag, selv om tallet for den nye rekorden ikke er fastsatt ennå, er det registrert 276,9 soltimer.

Den siste aprildagen ble også årets hittil varmeste i Tromsø med 9,4 grader, men i de sørlige delene av landet blir trolig 1. mai årets foreløpig varmeste dag.

– Årets første nordiske sommerdag lar vente på seg til i morgen. Da vil nok gradestokken bikke 20-tallet flere steder, sier Skattør.

Fra Trøndelag og nedover langs kysten til svenskegrensa er det meldt sommertemperaturer de neste dagene som følge av varmluft som trekker nordover fra Hellas. Varmest blir det i vest, der temperaturene kan komme opp mot 24 grader.

Kan nå flomnivå

Varmere vær setter fart på snøsmeltingen i fjellet i sør, og enkelte steder kan elvene nå flomnivå de neste dagene, advarer Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

I snøfrie områder i Nordland og deler av Sør-Troms fører varmen med seg andre utfordringer, nemlig skogbrannfare, og på Sunnmøre er det sent ut oransje farevarsel for snøskred.

Spredningen av pollen øker også i takt med temperaturene. På Østlandet, der bjørkepollensesongen er i gang for fullt, varsler Astma- og Allergiforbundet kraftig spredning onsdag.

Bjørkepollenspredningen øker også på Sørlandet og i Møre og Romsdal.