Unge dropper røyken – velger snus isteden

Stadig færre ungdommer røyker daglig, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Samtidig putter stadig flere unge en pris under leppa.

Publisert: Publisert:

Andelen snusere har økt fra 11 prosent i 2008 til 19 prosent i fjor, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Foto: NTB scanpix

  • NTB
Denne artikkelen er over syv år gammel

OSLO: Ifølge SSB-tallene krympet gruppa med ungdommer som røyker daglig, fra 17 prosent i 2009 til 7 prosent i fjor. Drøyt 40.000 unge mellom 16 og 24 år røyker daglig, en firedel av antallet unge røykere i 2000, skriver Dagsavisen.

– Det er gledelig at røykeandelen går ned blant ungdom. Holder de seg røykfrie til fylte 20 år, er det ganske liten sjanse for at de begynner senere, sier Karl Erik Lund som er forskningsleder ved Statens institutt for rusmiddelforskning, SIRUS.

Han mener hovedårsaken til at røyken er blitt mindre populær, er at den har tapt sitt symbolinnhold og utelukkende symboliserer noe negativt.

Samtidig putter nesten en av fem i aldersgruppen 16-24 år en pris snus under leppa hver eneste dag. Andelen snusere har økt fra 11 prosent i 2008 til 19 prosent i fjor.

– Jeg tror det er en utbredt oppfatning blant ungdom at snusing er sunnere enn røyking, slik at terskelen for å begynne med snus kan være lavere. Snus er dessuten noe billigere enn sigaretter og mye lettere å anvende innendørs, sier seniorrådgiver Merete Thonstad i SSB.

Publisert: