Både helsedirektøren og ledelsen ved Oslo Universitetssykehus sier at man har apparatet klart når kvinnen kommer til Norge, skriver Aftenposten.

Leger Uten Grenser bekrefter at en av organisasjonens norske feltarbeidere i Sierra Leone har testet positivt og er diagnostisert med blødningsfeberen ebola, melder organisasjonen i en pressemelding.

— Helt siden smitten ble konstatert har vi hatt kontakt med vår kollega og hennes familie, sier generalsekretær Anne Cecilie Kalteborn i Leger Uten Grenser.

Den smittede og hennes familie ber om at pressen ikke avdekker hennes identitet, fortalte hun på pressekonferansen.

Den norske feltarbeideren som er på oppdrag i Sierra Leone, ble plassert i isolasjon på søndag 5. oktober etter å ha utviklet feber. Laboratorietesten som ble utført samme dag, bekreftet at vedkommende var smittet av ebola. Nå er feltarbeideren, somifølge VGer en kvinne, på vei til Norge. Hun blir ifølge avisen hasteevakuert med ambulansefly fra hovedstaden Freetown i kveld, og vil trolig lande i Norge i natt eller tidlig tirsdag morgen.

22 nordmenn i ebola-områdene

Leger Uten Grenser har 1200 ansatte i Sierra Leone, av disse er 86 utlendinger. I alt har 16 nasjonalt ansatte i Leger Uten Grenser blitt smittet av Ebola i landene som herjes av epidemien. Kaltenborn sier at disse trolig er smittet i sitt hjemmemiljø, ikke på jobb.

Den norske kvinnen er den andre internasjonalt ansatte som er smittet.

Den norske helsearbeideren som er smittet av ebola vil bli fraktet hit til et høyisolat ved Oslo universitetssykehus. Her vil hun bli behandlet av personell med spesialverneutstyr. Foto: Vegard Wivestad Grøtt

Totalt er det 22 nordmenn i Ebola-områdene, 14 av dem har vært i Sierra Leone. Nå er det to nordmenn i landet. Kalteborn sier at det ikke er noen planer om å stanse opptrappingen.Hun vet ikke om nyheten om den syke kvinnen vil gjøre det vanskeligere å rekruttere nye helsearbeidere.

"For å slukke denne brannen, må man løpe inn i det brennende huset", svarer Kalteborn på spørsmålet om norske myndigheter bør sende helsepersonell til de tre rammede landene. Epidemien er så alvorlig at hele verden har interesse av å bekjempe den.

Har oversikt over smittede

Kalteborn sier at man ikke har noen grunn til å tro at flere ansatte er smittet. Alle har fått opplæring og vet at de må slå alarm ved symptomer. De jobber i par for å ha oversikt over hverandre. Ikke minst er det viktig at helsepersonalet følger med på hverandres beskyttelsesutstyr.

— Strenge rutiner

— Vi jobber nå med å få vår kollega hjem så fort som mulig, sier Anne Cecilie Kaltenborn.

Ved ankomst til Norge vil den smittede feltarbeideren bli transportert til Oslo, hvor vedkommende vil bli isolert og behandlet.

— Leger Uten Grenser har svært strenge rutiner for sikkerheten for våre ansatte, både før, under og etter deres opphold i et land rammet av ebolaepidemien, sier Kaltenborn.

– Disse rutinene reduserer muligheten for å pådra seg sykdommen, men det vil alltid være en risiko og dessverre gjelder dette også våre feltarbeidere.

Leger Uten Grenser nå i ferd med å undersøke hvordan feltarbeideren ble smittet. Den smittede feltarbeiderens familie ble varslet på søndag.

- Vi har beredskap til å takle Ebola i Norge

Da Aftenposten snakket med Folkehelseinstituttet omhvordan Norge vil takle en eventuell Ebola-smitte, svarte overlege Tone Bruun følgende i august:

— Vi har beredskap for å takle ebola i Norge. En mistenkt ebolapasient vil umiddelbart bli innlagt på nærmeste sykehus som har nødvendige fasiliteter for å legge pasienten i isolat. Vi på Folkehelseinstituttet varsles og sørger for at alle relevante aktører blir varslet, og at situasjonen håndteres på tryggest mulig måte.

- Hva gjør vi hvis et eventuelt tilfelle blir påvist på norsk jord?

— Pasienten vil bli håndtert raskt og med det gode smittevernet og de hygieniske forholdene vi har her i landet, vil det ikke spre seg slik vi ser i Vest-Afrika. Viruset er ikke så smittsomt som en del andre virus, for eksempel influensaviruset som smitter via luft – og sprer seg dermed ikke så lett.

For å bli smittet må man være i direkte kontakt med kroppsvæsken til en syk pasient og få denne kroppsvæsken inn i egen kropp.

Folkehelseinstituttet har laget enegen veilederfor personell som skal håndtere ebolasmittede pasienter. FHI understreker også påsine nettsiderat «dersom et ebolatilfelle blir påvist i Norge hos en som har oppholdt seg i et utbruddsområde, vil personen bli raskt fulgt opp.

Det er liten risiko for at sykdommen vil spre seg videre her i landet.

Norge har en god beredskap for å håndtere en slik situasjon.»