Sarkozy møtte tirsdag i en forhørsrett i Paris der han ble utspurt om hvordan valgkampen ble finansiert i 2012. Tirsdag kveld opplyste påtalemyndigheten at det er grunnlag for etterforskning av den tidligere presidenten, og det er derfor tatt ut siktelse.

61-åringen anklages for «ulovlig finansiering av valgkampen til en kandidat som overskred lovens grenser for valgkampbidrag». Siktelsen innebærer at saken kan havne i rettsapparatet, men foreløpig er det ikke automatikk i at Sarkozy blir tiltalt. Derimot må Sarkozy nå belage seg på en rekke møter med lovens lange arm i månedene som kommer, noe som kan forpurre planene hans om å delta i nominasjonsvalget i november, i tide til neste års presidentvalg.

Sarkozy forsøkte i 2012 å stille til valg. Han benyttet PR-byrået Bygmalion, som arrangerte deler av valgkampen hans. Bygmalion skal ha sendt en regning på 18,5 millioner euro til Sarkozys daværende parti UMP (som siden har byttet navn til Republikanerne) i stedet for å sende regningen til valgkampkontoret. Dermed kunne Sarkozy overskride den lovbestemte grensen på 22,5 millioner euro.

Sarkozy har selv benektet ulovlig valgkampfinansiering. (©NTB)