Den verbale krigen mellom de to partiene skjøt fart utover dagen, da måneders frustrasjon fikk utløp i regelrett utskjelling og nærmest hatske beskyldninger.

Trump blir den tredje president i USAs historie som blir utsatt for den politiske belastningen det uansett er å bli formelt tiltalt i en riksrettssak. Det har bare skjedd to ganger tidligere: mot Andrew Johnson i 1868 og Bill Clinton i 1999.

Lederen for Representantenes hus, demokraten Nancy Pelosi, åpnet den lange debatten onsdag med å si at president Trump er en trussel mot USA og demokratiet.

-Det er trist å fastslå, men våre landsfedres visjon om en republikk er truet av handlinger som utløper fra Det hvite hus. Høytidelig og med tungt hjerte åpner jeg debatten om å stille USAs president for riksrett, sa Pelosi.

Den ene republikaneren etter den andre hamret løs på demokratene og rakket ned på deres «lumske» forsøk på å få avsatt presidenten uten grunn.

-Jeg står opp mot de skumle kreftene som truer vår republikk. Amerika blir alvorlig såret av dette forræderiet, av denne urettferdige riksrettssaken som blir brukt som et våpen mot presidenten, sa republikaneren Clay Higgens, en ihuga Trump-tilhenger fra Louisiana.

Plikt til å handle

Pelosi på sin side sa at representantene vil svikte sin plikt hvis de ikke handler nå.

-Det er tragisk at presidentens uforsvarlige handlinger gjør riksrett nødvendig. Han gir oss ikke noe valg, sa lederen i sin åpningstale.

Hun mente det er et faktum at presidenten er en vedvarende trussel mot landets sikkerhet og integriteten i det amerikanske valgsystemet, selve grunnlaget for USAs demokrati, som hun formulerte det.

Tidligere på dagen appellere hun til demokratene om å utøve den mest høytidelig makt som grunnloven gir representantene.

Republikaneren David Rouzer fra North Carolina sa at USA er vitne til en enestående hendelse, en «totalt ensidig» riksrettstiltale uten støtte av faktiske forhold.

Politisk press og obstruksjon

En gjennomgang nyhetsbyrået AP har gjort, viser at det er stort nok flertall for godta tiltalepunktene mot Trump, som blant annet omfatter å ha presset Ukraina til å granske Joe Biden, hans fremste rival ved valget neste år, og å ha hindret Kongressens undersøkelser ved å nekte å samarbeide.

Hele seansen i Representantens hus skal pågå utover dagen onsdag, amerikansk tid, og en avstemning er først ventet etter midnatt, norsk tid.

Så godt som alle representantene vil stemme med sine respektive partier, og det vil derfor ikke komme som noen overraskelse at det blir vedtatt å tiltale presidenten.

Frustrert

Det har vært harde fronter i forkant av onsdagens avstemning. Trump har vedgått at han ikke kan stanse avstemningen i Representantenes hus, og han valgte i stedet å gå til frontalangrep på Pelosi. Han vil ikke følge den direkteoverførte debatten, men heller delta på et valgmøte i Michigan, der tilhørerne ventelig ville få klar beskjed om hva han synes om hele prosessen.

Presidentens talskvinne Stephanie Grisham uttalte i et intervju med Fox News at presidenten er svært frustrert over det som skjer, men at han arbeidet som vanlig denne onsdagen. Hun regnet med at han ville bli «orientert» av staben utover kvelden og natten, men at han ikke foretok seg noe spesielt.

Trumps våpendragere Kellyanne Conway og utenriksminister Mike Pompeo arbeidet i felten, henholdsvis på Capitol Hill og på busstur i Michigan, med å spre budskapet om at det hele er en skam og at presidenten viser standhaftighet og besluttsomhet.

Når riksrettssaken kommer til Senatet, vil det der kreves to tredels flertall, noe som utgjør 67 av senatorene. Det er liten tvil knyttet til hva utfallet blir siden republikanerne har flertall.

Over hele USA har det de siste dagene vært demonstrasjoner til støtte for riksrettsprosessen mot Trump, og demonstranter ga høylytt uttrykk for sin misnøye med presidenten utenfor kongressbygningen onsdag.