Fredag ble flere leiligheter totalskadd i en kraftig brann i Haugesund. Dagen etter mistet en mann livet da huset hans brant ned til grunnen i Vestvågøy i Lofoten. Søndag ble en person funnet død i et nedbrent hus i Honningsvåg i Finnmark. I tillegg har det vært en lang rekke branner i bolighus fra Agder i sør til Finnmark i nord, noen mer omfattende enn andre.

– Det er synd å si det er som normalt, men så vidt vi har registrert så langt, så er det slettes ikke uvanlig, sier administrerende direktør Rolf Søtorp i Norsk brannvernforening til NTB.

– Vi går inn i den kalde tiden, og da øker antall branner utover vinteren, sier han.

Levende lys og røyking

For kalde dager betyr at folk bruker flere elektriske artikler. I advents- og juletiden er det også flere som koser seg med levende lys.

– Bruk av åpen flamme må man være ekstra forsiktig med, understreker Søtorp.

Bruk av elektriske artikler og matlaging er blant de hyppigste årsakene til at brannvesenet må rykke ut. Likevel: Tørrkokte kjeler er ikke nødvendigvis det som fører til de mest alvorlige brannene.

Røyking er en vesentlig årsak til branner som fører til dødsfall, ifølge brannverneksperten.

– De som er pårørende til de eldste blant oss, skal ha ekstra oppmerksomhet rettet mot det, oppfordrer han.

De vanligste brannårsakene har vært de samme i mange år. Men noen nyvinninger de siste årene har kommet til på Brannvernforeningens obs-liste: Batterier til elsparkesykler, elsykler og andre transportmidler. Brann forårsaket av lading av litiumbatterier er blitt et ganske omfattende problem, ifølge Søtorp.

Advarer mot skjøteledninger

Blant helgens hendelser som heldigvis ikke fikk fatale følger, var en brann i et hus i Holmestrand. Brannen brøt ut i kjelleren, og brannvesenet mener den startet i en skjøteledning.

– Den var trolig koblet til et produkt som bruker mer enn 1000 watt. Ved overbelastning over tid blir skjøteledninger glovarme, begynner å brenne og antenner annet brennbart, advarte vakthavende brannsjef Tor-Atle Jakobsen hos Vestfold interkommunale brannvesen.

Hans råd er klart: Ikke bruk skjøteledning når det burde vært brukt fast installasjon. Det gjelder blant annet panelovner, flyttbare oljeovner, tørketromler og vaskemaskiner.

Søtorp peker på to ting alle familier bør gjøre for å minske faren for en dødelig brann: Ha brannvarslere på plass og ta en samtale rundt bordet om hva man skal gjøre om det begynner å brenne hjemme.

– Hvis man har det på plass, er mye gjort, sier Søtorp.