KRISTIANSAND: — Dette har vi jobbet med i fire år. For oss er dette en betydelig investering, sier Edvard Lauen, direktør for energiforvaltning og handel i Agder Energi.

Kabelen vil være lengre enn NorNed og ha en kapasitet på 1400 megawatt, dobbelt så stor som NorNed. Agder Energi eier en tredel av selskapet NorGer, sammen med sveitsiske EGL og Lyse. Det spesielle er at de tre kraftselskapene også vil eie selve kabelen.

— Denne blir privat eid. Dette betyr at vi tar hele risikoen på tilgjengelighet og markedsforhold i Tyskland og Norge, men får til gjengjeld beholde inntektene på kabelen, sier Lauen.

Prinsippet bak prosjektet er å kjøpe strøm i ene enden og selge til dyrere pris i andre enden. Dermed kan norsk vannkraft selges til Tyskland når vindmøllene der står stille, og Norge kan kjøpe vindkraft når det blåser på kontinentet - dette blir inntektssiden for kabelen.

– Dette åpner muligheten for en ny eksportindustri i Norge, nemlig god reguleringsevne i norske vannmagasiner, sier Lauen.

Kabelen vil gå helt fra Tyskland til Tonstad i Sirdal. Den vil dermed berøre Farsund, Kvinesdal og Sirdal kommuner.

Lauen vil ikke si hvor mye kabelen vil koste.

— Vi er veldig forsiktig med å si noe om pris. NorNed kostet fire milliarder. Denne er lengre og har dobbelt så stor kapasitet. Så dette er en betydelig investering, sier Lauen.

Før NorGer blir virkelighet, må NVE svare ja til to konsesjonssøknader for bygging og drift av kabelanleggene. De blir sendt i løpet av våren. Men først skal skal saken til Olje-og Energidepartementet, ESA og EU-kommisjonen nå i løpet av januar. Dersom alle instanser svarer ja, regner Lauen med at Agder Energi kan ta selve investeringsbeslutningen i slutten av 2010. — Etter det regner vi med 3-4 års byggetid. Kabelen kan være i drift i 2013-2014, sier Lauen.

For forbrukerne vil trolig kabelen få en utjevnende effekt på strømprisen.

— I våte år vil prisen være høyere enn vanlig i Norge. I tørre år vil strømprisene bli lavere, sier Lauen.