Omstridte asyltiltak skal vedtas i Danmark

København (NTB-AFP-Ritzau): Danske folkevalgte er tirsdag ventet å vedta omstridte innstramminger av landets asylpolitikk. Et av tiltakene er beslagleggelse av verdisaker fra flyktninger.

NTB
Publisert: Publisert:

Asylsøkere som kommer til Danmark, må heretter regne med å gi fra seg eventuelle verdisaker som er verdt mer enn 10.000 kroner. Gifteringer og andre gjenstander med stor affeksjonsverdi er unntatt fra regelen.

I tillegg foreslår regjeringen at pengebeløp som overstiger 10.000 kroner per asylsøker, skal beslaglegges. Verdiene de gir fra seg, skal brukes til å finansiere mat og opphold mens søknadene behandles.

De som vil søke om familiegjenforening, risikerer heretter å måtte vente i tre år i stedet for ett, hvis regjeringen får det som den vil. Familiemedlemmenes reise til Danmark må betales av asylsøkerne selv.

Innstrammingene har fått mye omtale i internasjonale medier, og de er blitt kritisert av FNs høykommissær for flyktninger, Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), Europarådet og menneskerettsorganisasjonen Amnesty International.

Praksisen med å beslaglegge store pengebeløp og verdisaker fra asylsaker finnes imidlertid allerede i enkelte andre europeiske land. I Nederland kan asylsøkere få redusert økonomisk støtte hvis de har sparepenger og verdisaker som tilsvarer mer enn 56.000 kroner, ifølge avisa The Guardian. (©NTB)

Publisert: