- USA prøver å få EU til å fjerne regler om matsikkerhet

Oslo (NTB-Are Føli): USA har forsøkt å presse EU til å fjerne regler som beskytter miljøet og forbrukernes helse i forhandlingene om den nye frihandelsavtalen TTIP, ifølge tyske medier.

Publisert:
  • NTB
Denne artikkelen er over tre år gammel

Avisa Süddeutsche Zeitung er blant dem som har gått gjennom dokumenter som er lekket av miljøorganisasjonen Greenpeace. TTIP-forhandlingene skjer i stor grad i hemmelighet, og dokumentene inneholder informasjon om hvordan samtalene mellom EU og USA har foregått.

For å presse EU til å godta import av flere amerikanske landbruksprodukter, har USA truet med å nekte å legge til rette for mer import av europeiske biler, ifølge Süddeutsche Zeitung. Blant produktene amerikanerne håper å selge til Europa, er matvarer laget av genmanipulerte planter og kjøtt fra dyr som har fått vekstfremmende hormoner.

De 248 hemmelige dokumentene er skaffet av Greenpeace Nederland og utgjør angivelig en tredel av avtaleutkastene fra den siste runden med handelssamtaler i april.

Greenpeace mener dokumentene, som ble offentliggjort mandag formiddag, beviser at TTIP vil utgjøre en stor risiko for klima, miljø og forbrukersikkerhet.

— Disse lekkede dokumentene bekrefter det vi har sagt i langt tid: TTIP vil sette selskaper i sentrum av politiske prosesser, og det vil gå på bekostning av miljøet og folkehelsen, sier Jorge Riss, direktør for Greenpeaces EU-kontor i Brussel. (©NTB)

Publisert: