Saudi-Arabia kutter forbindelse med Iran

Riyadh (NTB-AFP-Reuters): Saudi-Arabia trekker ut sin ambassadør til Iran i løpet av 48 timer og kunngjør at de avslutter alle forbindelser med landet.

Publisert:
  • NTB
Denne artikkelen er over fire år gammel

Utenriksminister Adel al-Jubeir gjorde det kjent søndag at landet kutter sine diplomatiske forbindelse med Iran etter at ambassaden i Teheran er blitt stormet av demonstranter.

Ifølge Jubeir vil alle på ambassaden være ute av landet innen 48 timer.

Dermed øker den sekteriske spenningen ytterligere i Midtøsten etter at den sjiamuslimske skriftlærde sjeik Nimr al-Nimr ble henrettet i Saudi-Arabia lørdag. Henrettelsen ble møtt med sterke reaksjoner fra en hel verden, og spesielt var reaksjonene sterke i Iran.

Sent lørdag kveld ble kongedømmets ambassade i Teheran satt i brann av demonstranter, og Irans øverste leder, ayatolla Ali Khamenei, uttalte søndag at Saudi-Arabias lederskap vil bli rammet av «guddommelig straff».

Både politiske ledere og eksperter har uttrykt bekymring for den økte spenningen i Midtøsten kan ødelegge for de kommende Syria-forhandlingene. EUs utenrikspolitiske sjef Federica Mogherini snakket både med Adel al-Jubeir og Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif søndag. (©NTB)

Publisert: