- 30 drept i terrorangrep

30 mennesker er drept under terorangrepet mot kjøpesenteret Westgate i Nairobi i Kenya, ifølge nyhetsbyrået AFP. 25 personer skal være skadet og flere personer holdes fortsatt som gisler.

Publisert: Publisert:

To kvinner har kommet i sikkerhet utenfor kjøpesenteret. Foto: Jason Straziuso

  • Ntb-ap-reuters
  • Nina Selbo Torset
  • Ann Christiansen
  • Hans O. Torgersen
Denne artikkelen er over syv år gammel

NAIROBI: Ifølge politiet i Nairobi står organiserte terrorister bak angrepet kjøpesenteret. Samtidig stiger tallet på antall døde: Ved 19-tiden fortalte politiet i Nairobi til det franske nyhetsbyrådet AFP at 30 mennesker er drept. Ifølge Røde Kors skal minst 22 være drept.

Det melder aftenposten.no.

Joseph Ole Lenku, kabinettsekretær for regjeringen i Kenya, bekrefter tidligere lørdag overforCNNat minst 11 personer er omkommet.

— Tallet kan øke, men akkurat nå er det dét tallet vi har, sier Lenku.

En bevæpnet gruppe på cirka fem personer stormet inn i shoppingsenteret Westgate og begynte å skyte i 12-tiden lokal tid i dag (kl. 9 GMT). Det virket mer som et angrep enn et væpnet ran, sier flere vitner.

Al-Shabaab, en somalisk-basert militant gruppe med tilknytning til al Qaeda, bekreftet lørdag kveld overfor TV-kanalen Al Jazeera at de har tatt på seg ansvaret for angrepet. Ifølge BBC har al-Shabbaab tidligere truet med å angripe senteret.

Vitner forteller til nyhetsbyrået AP at angriperne ba muslimer forlate kjøpesenter, og at ikke-muslimer ville bli skutt.

- Et angrep som ryster hele byen

Har tatt gisler

Svært dramatiske bilder kom inn til de internasjonale nyhetsbyråene. På gaten utenfor senteret ligger døde mennesker, mens andre kropper blir båret inn i biler. Mennesker som har overlevd dramaet, blir hjulpet i sikkerhet - noen med store skader.

De væpnede mennene har også tatt gisler, opplyser politikilder til AFP. Ifølge kildene på stedet har de væpnede mennene tatt minst syv gisler. Den svenske avisa Aftonbladet melder at minst 50 er truffet av skudd.

Nyhetsbyrået DPA skriver at det er 18 maskerte menn som har tatt seg inn i kjøpesenteret.

Kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen i Utenriksdepartementet opplyser til NTB at man ikke har fått opplysninger om at nordmenn er involvert, men at man holder løpende kontakt med Norges ambassade. Men ifølge Dagbladet skal fire nordmenn ha vært i kjøpesenteret da angrepet fant sted.

Fraktet ut i handlevogner

Ifølge BBC fortalte et vitne at de handlende flyktet ut da maskerte angripere kastet granater inn i bygningen.

Politisjef Benson Kibue fortalte nyhetsbyrået Associated Press at angriperne hadde forsøkt å robbe en butikk i shoppingsenteret da skytingen begynte.

Sikkerhetsvakter i kjøpesenteret skal ha brukt handlevogner til å kjøre ut flere sårede barn og minst en voksen.

Shoppingsenteret som åpnet for seks år siden, har over 80 butikker.

Mulig hevnangrep

Den kenyanske hovedstaden har vært utsatt for flere angrep de siste årene. Den ortodokse muslimske gruppen al-Shabaab står blant annet bak et angrep på en busstasjon i 2012. Fire personer mistet livet og 60 ble skadet i angrepet.

Gruppen har sverget å hevne seg i 2011 etter at kenyanske tropper gikk inn i Somalia for å kjempe mot islamistiske opprørsgrupper.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.