– Det er klart det er tøft for meg personlig. Likevel synes jeg ikke rapporten i dag var så tøff som det er å vite at det er folk i partiet som vil så vondt at de lekker utvalgte deler av rapporten for å skade meg. Lekkasjene var velplassert for å peke på meg som leder, men rapporten adresserer ledelsen, sier Navarsete til NTB.

Hun forteller at det ikke er første gangen det skjer, og at partiet nå skal jobbe for å sette en stopper for de stadige lekkasjene.

– Hele partiet lider under en slik kultur, sier hun.

Evalueringsutvalgets leder, Bengt Fasteraune, beklager at det har vært lekkasjer fra utvalget.

– Vi er bare ti personer, og på ett eller annet vis er det noen som har gått ut med informasjon. Vi poengterte veldig tydelig hvordan informasjonen skulle håndteres, så det har ikke noe å gjøre med at det mangler kunnskap. Det er nok gjort noen bevisste valg, og det liker jeg ikke, sier Fasteraune til NTB.

Trekker seg ikke

Evalueringsrapporten ble diskutert under et sentralstyremøte i Senterpartiet på Stortinget onsdag, og på møtet ble det også drøftet om Navarsete burde trekke seg som leder av partiet.

Navarsete erkjenner at samarbeidet mellom henne og de to nestlederne kunne ha vært bedre, men hun akter ikke å trekke seg som partileder.

– Det har ikke vært noe krav om dette i organisasjonen. Jeg er valgt til 2015, sier hun og understreker at det ikke pågår noen lederstrid i partiet.

I rapporten skriver evalueringsutvalget at de opplever at det i valgkampen ikke var den nødvendige tilliten mellom de fremste tillitsvalgte. Navarsete legger ikke skjul på at samarbeidet til tider ikke har vært så godt som det burde.

Både Trygve Slagsvold Vedum og Ola Borten Moe uttrykker imidlertid full tillit til partilederen.

– Vi bør samarbeide tettere enn vi har gjort, og det må også jeg ta ansvar for. Jeg tror det er en sterk forventning i organisasjonen om at det må tones ned at det virker som om partiet er i konflikt med seg selv, sier Borten Moe til NTB.

Krevende arbeid

Sentralstyret og organisasjonen jobber videre med rapporten for å snu den negative trenden i partiet. Utvalgsleder Fasteraune sier at flere burde gjort som Senterpartiet.

– Jeg mener det er positivt at man tar opp reelle utfordringer. Flere burde gjort som oss, og kalt en spade for en spade for å bli bedre, sier han.

Navarsete sier at rapporten er av stor verdi, og hun beskriver kritikken fra evalueringsutvalget som ærlig og åpen.

– I rapporten er det tydelig en forventning til at vi endrer atferd, måten vi jobber på og måten vi fremstiller oss selv og partiet på. Det blir krevende, men det er det som er bestillingen fra organisasjonen, sier Navarsete. Hun understreker at partiet ikke har noe annet valg.

– Det vil være katastrofalt for partiet om vi ikke får snudd det synkende medlemstallet.

Flere årsaker til et dårlig valg

Senterpartiets sentralstyre satte ned evalueringsutvalget like etter høstens stortingsvalg, da partiet gjorde et historisk dårlig valg med en oppslutning på 5,5 prosent.

Utvalget har kommet fram til flere årsaker til det dårlige valget, blant annet dårlig oppfølging av partiets kjernesaker, for lite penger til valgkampen og at det ikke var nok tillit til ledelsen. Rapporten påpeker også at Senterpartiet opplevde regjeringsslitasje og at partimedlemmene så på Sosialistisk Venstreparti som en utfordring. I tillegg sliter partiet med synkende medlemstall.

Likevel mener partilederen at alt ikke er svart.

– Vi oppnådde ikke det resultatet vi ønsket, men vi har også sittet åtte år i regjering og oppnådd store og viktige resultater for partiet og for landet. Men vi ser at mange ønsket forandring etter åtte år i regjering, sier Navarsete.