En allerede problematisk høy overproduksjon av gris er forventet å bli enda verre i det nye året. Det betyr likevel ikke billigsalg på julegris i butikkene. For nordmenn er så glad i flesk, skinke og ribbe i desember at det voldsomme kjøttoverskuddet resten av året snus til knapphet til jul.— Hadde det vært jul hele året, hadde det ikke vært noe problem i svinenæringa, sier leder for Nord-Trøndelag Bondelag, Jon Trøite til Adresseavisen.

Problemet er at konsesjonsreglementet ble endret i 2003, slik at hver enkelt bonde kunne øke antall griser med 50 prosent.

Etterspørselen har ikke holdt følge.

Ifølge informasjonssjef Tor Olav Brandtzæg i Nortura, fusjonsselskapet til tidligere Gilde Norsk Kjøtt og Prior Norge, har salget de siste fem årene økt med 20 prosent. Samtidig er brukene blitt større og mer effektive, og økonomien - paradoksalt nok - blitt dårligere.

Bøndene får nå i snitt tre kroner mindre per kilo svinekjøtt enn hva som regnes som normalpris på 19-20 kroner. For gjennomsnittsbonden som produserer 34.000 kilo svinekjøtt i året, innebærer det et tap på over 100.000 kroner.

— En slik dramatisk svikt i lønnsomheten kan føre til konkurser, sier Jon Trøite i Bondelaget. (©NTB)