OSLO: — Jeg vil gjerne gå ut og si veldig sterkt at Norge må stille seg bak en boikott av åpningsseremonien i OL, sier Janne Haaland Matlary, professor i internasjonal politikk ved UiO.

I dag holdt hun et foredrag om realpolitikk for forsvarsfolk og andre som skal ut og jobbe i krigsområder. Hun snakket blant annet om makt, og mener at det vestlige samfunn nå har en unik sjanse til å vise makt overfor Kina foran OL.

Les også: Nekter turister visum til Tibet

- Må påvirke

Den norske regjeringen har sagt at de ikke ønsker å boikotte åpningsseremonien foran OL.

Flere andre politikere er svært kritiske til regjeringens standpunkt. Haaland Matlary mener Norge nå har en unik sjanse til å gjøre noe.

— Vi må gjøre det vi kan for å påvirke frem til OL begynner, det må være et fellesvestlig press der vi krever at Kina innfrir krav om å følge menneskerettighetene. Jeg tror at hvis de blir presset sterkt nok, så vil de måtte følge kravene, sier Haaland Matlary til fvn.no.

Symboleffekt

  • Er politikerne bare feige?

— Jeg tror det er en kalkulasjon av effekten. De landene som vil boikotte, vil få en reaksjon fra Kina, og det er en næringslivspris. Klart Kina følger nøye med på hva de ulike landene signaliserer, mener hun.

— Vil en boikott ha en særlig stor effekt?

— Det har en viktig symboleffekt. For Kina skal OL legitimere landet som en av verdens ledende stormakt. At statsledere vil boikotte, er en enorm fornærmelse for dem. Det er uhyre viktig at vi ikke har en standard for Kina og en for andre land når det gjelder menneskerettigheter, sier Matlary.