Oslo: Samtidig øker saken stadig i omfang. Politiet frykter nå at 111 barn er blitt seksuelt misbrukt av sexforbryteren, skriver VG Nett.

Politiet er nå overbevist om at den ukjente gjerningsmannen snart vil bli pågrepet.

– Det skal bare en telefonsamtale til før vi har lommemannen. Etter å ha sikret oss DNA-bevis fra flere steder og nybehandlet billedmateriale er lagt ut på nett er det bare et spørsmål om tid før noen kjenner ham igjen, sier politioverbetjent Håvard Aksnes i Kripos.

Lanserer nettsted

Tirsdag ettermiddag lanserer Kripos et eget nettsted hvor publikum kan følge etterforskningen av lommemannen. På den måten håper politiet å få inn tips som kan felle overgriperen.

På nettsiden www.lommemannen-kripos.no vil publikum få tilgang til nye fantomtegninger av lommemannen som stammer fra videoopptaket av overgrepet i en boligblokk i Trondheim i 2003. Publikum vil også få se hele opptaket gjennom en billedserie.

Tar selvkritikk

I en Brennpunkt-dokumentar på NRK tirsdag kveld innrømmet politiet at dårlig oppfølging av enkeltsaker og lemfeldig behandling av til dels grove sedelighetssaker har preget den omfattende lommemann-etterforskningen.

Det er flere eksempler på at politiet har unnlatt å avhøre ofre i saken, eller ikke igangsatt feltundersøkelser i form av vitneavhør, ifølge NRK.

Etterforskningsleder Jorid Kile Berg tror saken kunne vært løst for lenge siden dersom politiet i distriktene hadde gjort en bedre jobb fra start.

– Dersom vi hadde gjort alt det vi nå ser har blitt litt feil og tatt de rette grep fra start, så hadde vi kanskje ikke sittet uten en kjent gjerningsmann nå, sier Kile Berg til NRK.

Politidirektør Ingelin Killengreen understreker at politiet tar saker som går over flere politidistrikt på alvor. Men hun innrømmer at det er mulig å bli bedre.

– Vi erkjenner at vi ikke har vært gode nok på denne type saker tidligere, og har tatt tak i forholdet for å bli bedre, sier Killengreen i en pressemelding.

Nytt etterretningssystem

Hun legger til at politiet hele tiden jobber for å bli bedre når det gjelder saker som går over flere politidistrikter. Noen ganger kan det likevel ta tid å finne ut at saker i ulike distrikter henger sammen, mener Killengreen.

Politiet tar nå derfor i bruk et nytt elektronisk etterretningssystem, Indicia, for å bli bedre i stand til å oppdage og etterforske slike saker.

– Dette systemet har vært kjørt som prøveprosjekt i flere politidistrikter nå i høst, og rulles ut til hele politietaten over nyttår. Indicia vil bidra til å gjøre det lettere både å oppdage, sammenligne og utveksle informasjon og dokumenter i slike seriesaker, sier Killengreen.

Politidirektoratet har dessuten i samarbeid med Riksadvokaten startet et arbeid for å gjennomgå store seriesaker. Målet er å bevisstgjøre politiet på hva som blir gjort bra og hva som kan gjøres bedre.