Laila Anita Bertheussen tiltalt for trusler og angrep på styringsorganer

Laila Anita Bertheussen er tiltalt for angrep på demokratiet gjennom brannstiftelse, skadeverk og trusler mot ledende politikere – blant annet sin egen samboer.

Publisert: Publisert:
  • NTB – Steinar Schjetne

Tiltalen som ble offentliggjort torsdag, er tatt ut etter straffeloven paragraf 115 for angrep og trusler mot landets øverste styringsorganer. Den omfatter sju forhold, først og fremst trusler rettet mot Bertheussens samboer, tidligere justisminister Tor Mikkel Wara (Frp), samt hans partifeller samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde og stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde.

– Dette hadde ikke skjedd hvis ikke Wara var justisminister. Det er ingen tvil om at handlingene henger sammen med de rollene disse personene hadde i regjering og Storting, sier statsadvokat Marit Formo til NTB.

Flere trusselbrev var adressert til Wara, samt til ekteparet Tybring-Gjedde. I et av dem var det lagt ved et hvitt pulver, fra tabletter og natron, ifølge tiltalen.

Truslene ble framsatt slik at de skulle gi inntrykk av de kom fra en eller flere utenforstående personer, ifølge tiltalen. Den konkluderer med at truslene var egnet til å påvirke Waras arbeid som justisminister og begrense hans frie bevegelighet og tilgjengelighet. Det samme er konklusjonen for ekteparet Tybring-Gjedde.

– Åpenbart at andre kan ha gjort det

Bertheussen (54) nekter fortsatt straffskyld, ifølge forsvareren, advokat John Christian Elden.

Han sier til NTB at klienten reagerer på tiltalen, men at hun ikke er overrasket over at den kommer og at hun ser fram til at saken kommer for retten.

– Vi har fått saksdokumenter som ikke inneholder noen fellende bevis, men en såkalt sammensatt vurdering som tilsier at de mener at de kan utelukke at det er andre som står bak. Etter vår oppfatning har de ikke etterforsket andre, og derfor er det en fundamental forskjell i ståstedene til partene, sier Elden.

Han mener PST burde ha sett mer konkret på andre personer i saken.

– Det er helt åpenbart andre som kan ha gjort det. Det er det også etter PSTs egen oppfatning som sier at de ikke kan se bort fra at andre personer kan ha vært på området, men det er altså ikke etterforsket.

– Har hun noen idé om hvem som kan ha gjort dette?

– Hun har synspunkter på det, men det er det ikke opp til oss å spre offentlig. Det er PST som foretar etterforskningen.

Knyttes til teaterstykke

Handlingene i tiltalen ble satt i sammenheng med et omstridt teaterstykke som ble framført på Black Box i Oslo, der fotografier og videobilder av boligene til Wara og Tybring-Gjedde ble vist i bakgrunnen. Det er henvisninger til nettopp forestillingen «Ways of Seeing» i flere av trusselbrevene. I tiltalen knyttes dette blant annet til at Bertheussen hadde politianmeldt flere personer involvert i forestillingen.

«Trekk ANMELDELSE neste gang får VI det til», heter det i et brev hvor det også var lagt ved en plastpose med en hyssingstump i. Hyssingstumpen blir trolig forstått som en henvisning til hærverk på samboerparets bil, som var blitt tagget ned med hakekors og «rasist» og hvor det ble funnet hyssing som var blitt påtent ned i bensintanken.

«Det er ikke vi som er farlige, det er rasistene. Når de sier de er redde, må jeg bare le», heter det i et annet brev sendt Tybring-Gjedde og Wara/Bertheussen.

Brann, tagging og skadeverk

Tiltalen omfatter også brannstiftelse utenfor boligen til samboerparet Wara/Bertheussen, samt taggingen av ordet «rasisit» på boligens yttervegg – handlinger som fikk betydelig oppmerksomhet da de ble begått for et års tid siden.

Den daværende justisministeren fortalte NTB at han opplevde handlingene ubehagelige og alvorlige, og karakteriserte dem som angrep på demokratiet. Toppolitikere har lært seg å leve med grov sjikane og alvorlige trusler på nettet, men det er spesielt alvorlig at de nå også rammer familien, poengterte han.

– Det er det som gjør denne saken så alvorlig. En ting er å rette verbal skyts mot en politiker som gjør en jobb, noe helt annet er å gå inn mot familien hans.

Verken Siv Jensen, Ingvil Smines Tybring-Gjedde eller noen i Fremskrittspartiet sentralt har så langt ønsket å kommentere tiltalebeslutningen overfor NTB.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.