— Mona kom til Utøya for å leve ut sine drømmer. Sammen med AUF-ere fra hele landet, skapte hun Utøya-magien. Nå er hun borte. Hun ble bare 18 år, og det er ikke til å begripe. Mona var en ener på dansegulvet og en ener på fotballbanen. Hun bidro raust til fellesskapet og samholdet, sa Stoltenberg under seremonien som var badet i solskinn. Sammen med godt over 300 sørgende kom Stoltenberg sammen med kona Ingrid Schulerud for å ta farvel med den unge AUF-eren. Også en rekke framtredende Oslo-politikere hadde funnet veien til det muslimske gravfeltet på Høybråten kirkegård i Oslo. Det samme hadde AUF-leder Eskil Pedersen som selv var blant dem som overlevde massakren på Utøya. Alle hadde med seg roser.

Stoltenberg tok seg god tid til å hilse på og snakke med Abdinurs nærmeste familie. I talen henvendte statsministeren seg til 18-åringens mor:

— Du har mistet det umistelige. En kjær datter, et dyrebart barn. Du er mor. Jeg er far. Innerst i hjertet kjenner jeg din smerte og ditt savn. Intet ord i hele verden kan bringe Mona tilbake, men alle andre ord byr jeg deg. All varme i verden, all godhet som finnes, sa Stoltenberg.

For to år siden mistet Mona sin far Atle Bakke som ble skutt og drept på Tøyen. (©NTB)