Mandag morgen gjennomfører Den Norske Turistforening en ringerunde til hyttene på Hardangervidda. Søndag kveld ble det oppdaget tre nye tilfeller av magesjau. Disse blir mandag morgen fraktet ned fra fjellet. Totalt er 32 personer fra syv ulike hytter hentet ut fra fjellheimen.

– Bestyrerne og betjeningen på hyttene som er rammet, har gjennomført vask med klor. I løpet av morgentimene vil vi bringe klarhet i hva som skal skje videre. Dersom magesjauen eskalerer, må vi i ytterste konsekvens vurdere stenging av hytter, men det er ikke situasjonen slik vi vurderer den nå, sier Wikborg.

– Fantastiske forhold

Ifølge Wikborg er det ingen tegn som tyder på at det er en oppblomstring av sykdomsbilde rundt hyttene.

– Vi gjør imidlertid alt vi kan for at magesjauen ikke skal spre seg. Det ligger an til at det skal bli fantastiske forhold i påskefjellet, og vi håper at utbruddet ikke skal legge en for stor demper på påskeidyllen. Med de tiltakene vi gjennomfører, skal det være trygt å bo på hyttene våre.

Wikborg sier at folk som skal på tur til DNTs hytter på Hardangervidda, kan følge med på foreningens hjemmesider fra time til time.

Det er norovirus et virus som gir oppkast og diaré, som trolig har rammet turisthyttene.

32 personer er så langt hentet ut av Røde Kors. Pasientene er hentet på turisthyttene Sandhaug , Litlos, Rauhelleren, Kalhovd, Krækkja, Stigstuv og Mårbu. Totalt har disse hyttene 418 sengeplasser.

– Det kan være rundt 1000 som overnatter på de aktuelle hyttene hver natt. Kapasiteten er sprengt på hyttene. Antall sengeplasser er en ting, men svært mange ligger på madrasser.

Wikborg sier at vannet er sjekket ut, og at alt tyder på at det verken er vannet eller maten på hyttene som er smittekilden.

– Helsepersonell har gått gjennom symptomene på de som er hentet ut. Symptomene tyder på at det har vært omgangssyke. Dette er smitte som folk tar med seg hjemmefra, og det har vært mye magevirus rundt omkring den siste tiden.

STRENG BESKJED: Dette oppslaget henger på herretoalettet på turisthytten Kalhovd søndag kveld. Også her er påsketurister blitt syke. Foto: Jørgen Braastad, VG

– Sprer seg fort

Kent Eivind Vorland i Hordaland Røde Kors sier at mange av dem som ble syke, har oppsøkt lege.

– Utfordringen er at dette sprer seg fort. På Hardangervidda er det mange som reiser fra hytte til hytte, og turgåerne kan være friske idet de går fra en hytte, men bære med seg smitten, sier Vorland.

Røde Kors oppfordrer nå alle som er på Hardangervidda og benytter seg av DNT-hyttene, om å være ekstra påpasselig.

– Når du kommer til en ny hytte og frykter at du kan være smittet, legg deg inn på nødbuene. Da slipper du å smitte andre.

SYKE: Noen av pasientene er hentet her på Turistforeningens hytte på Sandhaug, en av de seks hyttene som er rammet. Foto: Helge Sunde (arkiv)

Må holde seg unna fellesarealer

Torbjørn Bjotveit, kommunelege i Eidfjord, forteller at han har vært i kontakt med Røde Kors og diskutert situasjonen med kolleger i Hol kommune.

Han har gitt klare råd om hva som bør gjøres for å unngå at flere blir rammet.

– Vi råder de som har symptomer, til å ikke dele toalett og bad med dem som er friske. De som har symptomer, må heller ikke oppholde seg i fellesarealer eller spise mat i matsalen, sier Bjotveit.

Han påpeker også at håndhygiene er viktig.

– Dette viruset er veldig smittsomt. Det er ikke farlig, men veldig plagsomt, slår han fast.

Ifølge legen kan folk som ikke har symptomer, være smittebærende.

NOROVIRUS: Viruset er svært smittsomt og gir mageproblemer, som oppkast og diaré. Det er normalt ikke farlig. Foto: Shutterstock/Scanpix
SMITTET: Flere er syke her på Kalhovd turisthytte, ifølge DNT. Foto: Jørgen Braastad, VG

Sykehus i Førde rammet

Det er ikke bare Hardangervidda som er rammet av norovirus denne helgen.

For et par dager siden slo også Førde sentralsykehus alarm om at 20 pasienter er smittet.

Sykehuset har hatt økt beredskap gjennom helgen, og pårørende oppfordres til ikke å komme på besøk.