Turtsjynov beskylder Russland for å vise aggresjon og sier at ledelsen i Moskva jobber med et scenario som ligner det man så før krigen mot Georgia i 2008. Han ber innstendig om at president Vladimir Putin stopper provokasjonene på Krim-halvøya.

— Tretten fly

Den fungerende presidenten trekker sammenligning med Russlands invasjon av Georgia og regionen Akhasia, som ble løsrevet fra Georgia med russisk støtte. Befolkningen i Abkhasia var hovedsakelig etnisk russiske.

– Russland har sendt styrker til Krim. De jobber med et scenario som har en klar analog til Abkhasia. Etter å først har satt i gang en militær konflikt, starter de annekteringen, sa Turtsjynov i et TV-intervju fredag.

– Tretten russiske flymaskiner har landet på flyplassen Gvardeyskoje (nær Simferopol) med 150 mann i hver maskin, sier Sergij Kunitsyn, presidentens representant i Krim, til den lokale TV-stasjonen ATR.

Han legger til at luftrommet har vært stengt. Det var uklart om Russland i avtalen landet har med Ukraina har rett til å bruke lufthavnen til å transportere tropper inn i landet.

Okkuperte flyplasser

Situasjonen ved de to flyplassene på den ukrainske, prorussiske Krim-halvøya var hele fredag skiftende.

Fredag kom det også meldinger om at 400 bevæpnede, uniformskledde prorussiske menn på nytt hadde tatt kontroll over Belbek-flyplassen ved Sevastopol.

– De har okkupert rullebanen og all flyaktivitet er innstilt, melder det russiske nyhetsbyrået Interfax og siterer en militærkilde.

Ukrainas største flyselskap, Ukrainian International, opplyser at flyrommet over Krim var blitt stengt etter at hovedflyplassen var tatt over av væpnede menn. En ansatt ved den internasjonale flyplassen sa imidlertid at det kun var en flight som var forsinket, andre avganger og ankomster var gått som planlagt.

De to flyplassene på Krim ble natt til fredag okkupert av væpnede grupper, og ifølge flere kilder var russiske soldater involvert i operasjonen.

Senere på dagen kunngjorde Ukrainas øverste sikkerhetssjef Andrij Parubij at ukrainske myndigheter hadde gjenvunnet kontrollen over flyplassene.

Russlands svartehavsflåte har base i byen Sevastopol like ved. Men Kreml nekter for at det er russiske styrker som har okkupert flyplassene.