Norges vassdrags— og energidirektorat (NVE) opplyste søndag ettermiddag at det har vært en akselerasjonsfase på den øvre delen av Veslemannen som utgjør en mindre del av det ustabile fjellpartiet Mannen. Bevegelser med en hastighet på opp mot 16 centimeter i døgnet tilsvarer om lag 6,6 millimeter i timen.

– På bakgrunn av de store forskjellene mellom øvre og nedre deler antar vi at det er stor sannsynlighet for at øvre del kan rase ut uten at resten går, sier NVEs sjefgeolog Lars Harald Blikra i en statusoppdatering om fjellpartiet Veslemannen søndag formiddag på Åndalsnes.

Mye usikkerhet

Den øvre delen har mye mindre volum og vil gå som steinsprang eller steinskred, opplyser NVE.

– Usikkerheten er spesielt knyttet til hva som vil skje med resten av fjellpartiet når øvre del har gått. Dette har ikke potensial til å ta med seg bebyggelse og jernbanen. Usikkerheten er knyttet til hva som vil skje med resten av fjellpartiet når øvre del har gått, og om det vil gå et større skred, sier Blikra.

Han sier steinmassene som vil komme fra den øvre delen av Veslemannen trolig ikke omfatter mer enn 10-20.000 kubikkmeter masse.

– Slik vi anser situasjonen nå, så er det størst sannsynlighet for at vi får et lite skred først, sier han.

Mye nedbør

Årsaken til den til tider voldsomme akselerasjonen og bevegelsesøkningen er helt enkelt mer nedbør enn forventet. Det har vært 33 millimeter nedbør sist døgn.

Bilde av strekkstag som er montert for å måle bevegelser i øvre del av fjellpartiet Veslemannen. Staget er festet i en steinblokk (t.v.) og fast fjell. Foto: Lars Blikra / NVE

Bevegelsene i øvre del har etter dette avtatt noe, men blir søndag ettermiddag fremdeles betegnet som høy. I nedre del økte også hastigheten noe, men avtok raskt igjen.– Noen få timer i natt var hastigheten oppe i 16 centimeter i døgnet, men den er nå nede igjen i 5-6 centimeter. Det er litt mer enn vi hadde lørdag, men det er en voldsom hastighetssøkning i den øvre delen. Dette er det høyeste nivået vi har målt siden vi startet målingene i fjor høst, fortalte Blikra tidligere på dagen.

Bevegelsene natt til søndag har på det meste vært tre ganger så store som fredag, da nedbøren førte til bevegelser på 4-5 centimeter. Farenivået blir dermed stående på rødt – det høyeste nivået, og hvor faren for et fjellskred anses som høy.

Ni evakuert

Ni personer er fortsatt evakuert fra området nedenfor det ustabile fjellpartiet. Politiet og sivilforsvaret holder vakt for å hindre folk i å ta seg inn i området. 350 sauer er også hentet ut.

Også i oktober i fjor ble beboerne i området evakuert. Da var det frykt for at det store raset skulle skje som følge av stor bevegelse i fjellpartiet. Flere ganger varslet geologene da at raset bare var noen timer unna, men bevegelsene i fjellet roet seg imidlertid ned.

Fjellhyllen som står i fare for å rase ut, har et volum på mellom 120.000 og 180.000 kubikkmeter.

Raumabanen mellom Åndalsnes og Dombås er stengt som følge av situasjonen.