Samtidig som hjelpen begynner å strømme inn, melder en rekke internasjonale hjelpearbeidere om problemer med å komme inn i Katmandu. Kapasiteten på den gamle flyplassen i den nepalske hovedstaden er sprengt, og flere fly måtte mandag gjøre vendereis og mellomlande i omkringliggende land.

Blant dem var et norsk fly med 34 redningsfolk og fem hunder. De måtte mandag ettermiddag lande i den aserbajdsjanske hovedstaden Baku for å vente på tillatelse til å reise videre til Katmandu.

– Vi er veldig motivert for den jobben vi skal gjøre i Nepal, så det er frustrerende å ikke få kommet fram, sier teamets kontaktperson Leif Gullstein til NTB.

I tillegg til sprengt kapasitet var det fullstendig kaos på flyplassen der mange ansatte ikke hadde kommet på jobb mandag, mens mange reisende hadde samlet seg i håp om å komme seg ut.

Samtidig førte flere etterskjelv til at flyplassen tidvis måtte stenges.

Enorme behov

Ifølge FN er rundt 8 millioner mennesker berørt av jordskjelvkatastrofen. Mandag passerte tallet på omkomne 4.000, ifølge nepalske myndigheter.

Leger og sykepleiere hjelper en mann som ble skadd i jordskjelvet i Nepals hovedstad Katmandu. Sykehusene er overfylte. Foto: NTB scanpix

Dødstallene vil trolig stige ytterligere når man får oversikt over situasjonen i landsbyene i området der skjelvet hadde sitt episenter. Mandag, to dager etter skjelvet, hadde mannskaper fortsatt ikke nådd fram til de mange landsbyene, blant annet fordi veiene er ødelagt.Nepalske myndigheter melder at det fortsatt er enorme behov for både mat, vann, medisiner – og likposer, skriver Reuters.

India har tatt ledelsen i hjelpearbeidet, mens USA har økt nødhjelpen til i alt ti millioner dollar.

Desperasjon

I Katmandu hang røyken fra de mange likbålene som en tung sky over byen mandag. Frustrasjonen melder seg nå blant overlevende.

Mange døde kremeres i Katmandu, men fortsatt ligger det mange omkomne, og kanskje noen overlevende, i ruinene etter helgens jordskjelv. Foto: NTB scanpix

– Ingen fra myndighetene har kommet for å tilby oss så mye som et glass vann. Vi har ikke fått noen helsesjekk. Vi er helt på egen hånd, sier studenten Sarga Dhaoubadel. Familien bor under en plastpresenning på en lekeplass i byen.FN anslår at 1,4 millioner mennesker vil trenge mathjelp i tida framover. Én million er barn, som trenger hjelp umiddelbart, melder UNICEF.

Frykter sykdom

Det er regntid i Nepal, og det øker faren for jordskred, nye bygningskollapser og for at drikkevannet blir forurenset. Sykehusene er allerede overfylte.

Flere tusen barn er blant de mange som bor i midlertidige leirer under åpen himmel i Katmandu.

– Begrenset tilgang til trygt vann og helsestell kan gjøre barn svært utsatt for vannbårne sykdommer, sier FNs barnefond UNICEF.

Over 200 nordmenn var i landet da skjelvet inntraff. De fleste har meldt seg, men det gjenstår å få kontakt med fem personer, opplyser Utenriksdepartementet.

Økonomisk ruin

Nepal var så vidt begynt å komme på fote etter en langvarig borgerkrig og hadde i fjor en vekst i bruttonasjonalproduktet på 5,48 prosent. Men landet har få muligheter til å finansiere de enorme kostnadene til gjenoppbyggingen, mener økonomen Rajiv Biswas.

– Den totale langtidskostnaden kan bli over 5 milliarder dollar, som tilsvarer 20 prosent av Nepals BNP, sier Biswas.

Mye av veksten de siste årene kan landet takke hundretusenvis av turister for. Men nå ligger mange av landets fineste turistattraksjoner i grus.