OSLO: Klokken 15.00 ble retten satt — med elleve dommere tilstede - i Høyesterett.

Viggo Kristiansansen har flere ganger fått avslag fra Gjenopptakelseskommisjonen om å få prøvet saken på nytt. Etter tre avslag fra kommisjonen om å få prøvd sin sak på nytt, gikk han til sak mot staten.

Høyesterett har i dag avvist Viggo Kristiansens anke.

Et enstemmig Høyesterett har i ettermiddag avsagt slutningen om at tingretten ikke kan overprøve slutninger gjort i Gjenopptagelseskommisjonen.

Enstemmig

Viggo Kristiansen ble i 2002 dømt til 21 års forvaring, med en minstetid på ti år, for drapene på Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10).

Høyesterett kom til at domstolene bare kan prøve om kommisjonens lovtolkning er riktig, og om kommisjonen har overholdt grunnleggende saksbehandlingsregler. Domstolene kan derimot ikke overprøve kommisjonens bevisbedømmelse og konkrete rettsanvendelse.

Det Høyesterett har tatt stilling til er ikke om Baneheia-saken skal bli tatt opp på ny, men hvorvidt domstolene har kompetanse til å overprøve Gjenopptagelseskommisjonen.

Kristiansen og hans advokat Sigurd Klomsæt har gjort mange forsøk på å få saken gjenopptatt, men er blitt avvist av gjenopptagelseskommisjonen to ganger, sist i september 2010. ## Saksøkte kommisjonen i fjor

I fjor gikk Kristiansen og advokat Klomsæt til sivilt søksmål mot Gjenopptakelseskommisjonen for å få kjent avgjørelsene ugyldige.

Søksmålet fra Kristiansen innebar at domstolene for første gang ble bedt om å ta stilling til den skjønnsmessige vurderingen kommisjonen hadde foretatt.

Tingretten mente at den ikke kunne vurdere kommisjonens skjønn og bevisvurdering, og i september 2011 tapte Klomsæt og Kristiansen saken.

I sin dom skrev Oslo tingrett blant annet: «Retten påpeker endelig det paradoksale i at en domstol - i tingretten besatt med enedommer - skal overprøve den bevisvurdering som tidligere er gjort av 10 lagrettemedlemmer og deretter av fem medlemmer av kommisjonen, alle meget kvalifiserte.»

Også Regjeringsadvokaten, som førte saken på vegne av kommisjonen, mente at retten ikke hadde adgang til å overprøve dette skjønnet.

Anket direkte til Høyesterett

Leder for Advokatforeningens lovutvalg for strafferett og straffeprosess, advokat Erling O. Lyngtveit, er tidligere varamedlem i Gjenopptakelseskommisjonen. Han hadde i høst ingen tro på at Kristiansen ville få medhold.

— Det vil i så fall kunne slå bena under hele ordningen med Gjenopptakelseskommisjonen som Stortinget har vedtatt. Gjør man det, må retten gå veien om å skape ny jus, sa Lyngtveit til Aftenposten i august i fjor.

Saken ble senere anket direkte til høyesterett, og endte i dagens avgjørelse.

Klomsæt mente kommisjonens saksbehandling hadde vært vilkårlig, tendensiøs, forutinntatt og lovstridig.

Under rettssaken hevdet Kristiansen og hans advokater at kommisjonen ikke hadde utfylt utredningsplikten den har etter straffeprosessloven, blant annet fordi hverken Kristiansen eller medtiltalte Andersen hadde blitt avhørt.

Medtiltalte Jan Helge Andersen ble dømt til 19 års fengsel for drap på den ene av jentene og seksuelle overgrep mot begge.

Lettet foreløpig

Ada Sofie Austegård, som er Stine Sofie Sørstrønens mor, er lettet over at Høyesterett har betemt at domstolene ikke kan overprøve Gjenopptakelseskommisjonen.

— Det blir i alle fall ro en stund. De har sagt at de skal ta saken til Strasbourg, men jeg håper dette blir et punktum for en periode, sier Austegård.

— Vi har holdt på i tolv år, og det har vært forferdelig tøft. Jeg unner ingen å gå gjennom dette, legger hun til.