Nytt Munch-museum vedtatt i Oslo bystyre

Oslo (NTB-Trine Andersen): — Dette er slutten på et endeløst skrik, sa Høyres Eirik Lae Solberg da Oslo bystyre onsdag satte et punktum for debatten om hvor det nye Munch-museet skal ligge.

Arbeiderpartiet, Rødt og Miljøpartiet De Grønne stemte for Tøyen-alternativet, mens Fremskrittspartiet holdt fast ved Nasjonalgalleriet. Men SVs mye omtalte allianse med byrådspartiene Høyre, KrF og Venstre sikret uansett flertall for å legge det nye museet til Bjørvika.

Da utfallet var klart, ga hele bystyret sin tilslutning til at byrådet så raskt som mulig fremmer forslag til reguleringsplan for det nye museet.

— Ingen er for treg saksbehandling, uansett hvor man mener museet skal ligge. Men det er ikke det samme som å stemme for Lambda, fastslo Fremskrittspartiets Mazyar Keshvari på Twitter onsdag kveld.

Vedtaket kommer en drøy uke etter at det ble klart at SV hadde snudd i saken, og sammen med byrådspartiene Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti sikret flertall for å bygge Lambda i Bjørvika, vinnerprosjektet i arkitektkonkurransen om nytt Munch-museum. Til gjengjeld fikk SV gjennomslag for et kulturelt og sosialt løft for Tøyen bydel.

Spenningen foran onsdagens møte gjaldt derfor om Oslo Arbeiderparti ville forlate sitt standpunkt om at det nye museet må bygges på Tøyen og stemme med flertallet. Arbeiderpartiets gruppeleder Libe Rieber-Mohn utløste spenningen allerede i starten av debatten. (©NTB)