SHARM EL-SHEIKH/OSLO: Beduinene er nomader som lever på den arabiske halvøy og ellers spredt over hele Midtøsten, fra Irak og Syria til Nord-Afrika, der de tradisjonelt har drevet med buskap, som geiter og sauer og kameler.

Som nomader som lever på det storsamfunnet oppfatter som primitivt vis, blir de sett ned på sosialt, og i alle år har styresmaktene i regionen med vekslende hell forsøkt å gjøre dem bofaste. I tillegg er de blitt offer for storpolitikken.

– Beduinene på Sinai har helt siden den israelske okkupasjonen følt seg utenfor Egypt, sier professor Knut Vikør ved Universitetet i Bergen.

Beskyldes for samarbeid

Han sier de møtes med mistro av egypterne, som beskylder dem for å ha samarbeidet med israelerne i de 15 årene fra 1967 til 1982 da Sinai var okkupert av Israel.

Helt til Camp David-avtalen i 1979 nektet Israel å oppgi Sinai. De gjorde halvøya til israelsk territorium og åpnet for jødiske bosetninger og utvikling av feriebyer langs Rødehavet, helt til Israel i 1982 rev bosetningene og trakk seg ut.

En million egyptere ble kastet ut av israelerne, men beduinene fikk bli. Israel har selv erfaring med beduiner innenfor sine grenser, først og fremst i Negev-ørkenen som grenser til Sinai, der israelerne også forsøker å gjøre dem bofaste.

– Kontakten med israelerne er det som brukes som begrunnelse for at beduinene ikke får tjenestegjøre i hæren eller i politiet i Egypt, og ellers også har vansker med å få arbeid, sier Vikør.

Tjener lite på turismen

Beduinene har fått lite ut av den voldsomme utviklingen av turistindustrien langs Rødehavet.

Som nomader var ikke eiendomsrett like viktig for dem som bruksrett og beiterettigheter, og de ble derfor ikke tatt hensyn til da det ble bygget hoteller og turistkomplekser på landområder de har brukt i generasjoner.

Den store feriebyen Sharm el-Sheikh var for eksempel opprinnelig en liten fiskerlandsby for beduinene.

Beduinene har heller ikke hatt lett for å få arbeid i turistindustrien. Andre egyptere og sudanere fikk jobb blant annet som bygningsarbeidere, mens de beduinene som har fått arbeid, ofte må nøye seg med å være taxisjåfører eller turistguider i sine egne områder.

Presset til smugling

– Dermed er de blitt presset inn i smugling, sier Vikør. Og da dreier det seg både om narkotikasmugling og en til dels brutal menneskesmugling, blant annet av afrikanske immigranter som vil til Israel eller til Europa.

Opp gjennom årene kunne de dra nytte av sine forbindelser til beduiner i Israel til smuglingen, men i det siste året har Israel bygd et gjerde eller en mur langs grensa i ørkenen for å beskytte seg mot infiltrering.

I mange tilfeller blir immigranter fra Eritrea og andre land i Afrika sittende som fanger i årevis og torturert mens kidnapperne forsøker å presse deres pårørende for løsepenger.

Når vestlige turister er blitt tatt som gisler, er det gjerne for å kreve at andre beduiner som sitter fengslet for narkotikasmugling, skal løslates, slik tilfellet var da Ingvild Selvik Ask ble tatt i forrige uke.