KRISTIANSAND: – Å gå hjem til folk for å avsløre trygdesvindel er det politiet som må ta seg av.

Fædrelandsvennen har denne uken skrevet om at tre mødre har fått utbetalt 2,4 millioner kroner fra trygdeetaten etter de fødte til sammen tolv barn på 10 år og beholdt status som enslige forsørgere.

I dagens Fædrelandsvennen reagerer stortingsrepresentant Åse Schmidt kraftig på dette.

Per Lund i Nav mener at virkeligheten er litt mer komplisert enn slik Schmidt fremstiller den.

– Det er ikke ulovlig å bli gravid. Selv om folk får barn sammen, trenger de ikke å bo sammen. Det er problemet for oss, påpeker Lund og understreker at trygdesystemet er bygd på tillitt.

Enkelt i teorien

– På papiret høres dette lett ut å avsløre. Men over tid ser man ikke så lett disse enkeltsakene i den jevne strømmen av saker som kommer inn, forklarer Lund.

– Folk som legger opp til svindel, opplyser ikke at de bor sammen. Svindler du, så svindler du, og da prøver du å skjule dine spor. Da blir det ikke så lett å avsløre svindelen, sier Lund.

Lund berømmer samarbeidet som Nav har etablert med økonomiavsnittet ved Agder politidistrikt.

– Dette har ført til at vi har avslørt langt flere saker i det siste, og at vi vil bli flinkere i fremtiden, sier Lund.

Lund er glad for at denne saken blir slått bredt opp i media.

Får tips

– Hver gang det har vært en slik omtale, får vi flere henvendelser på at folk har flyttet sammen igjen. Det gjør de for å ikke bryte loven. Vi får også inn flere tips fra publikum når slike saker er oppe, forklarer Lund.

– Det er klart vi skal ta ytterligere fatt i denne problemstillingen. De som ikke rettmessig skal motta trygd, skal ikke få det, fortsetter Lund.

– Er det en økning i antall saker?

– Vi har i alle fall fått flere saker for retten, så slik sett kan du si at det har vært en økning. Men det er en god del enslige forsørgere, og de må sette seg inn i regelverket som gjelder, sier Lund.