I et svakt opplyst gravkammer åpnet arbeidere søndag sarkofagen som Tut-ankh-Amon ble lagt i for over 3.000 år siden. Så ble mumien av herskeren løftet opp og flyttet til en glassmonter, slik at presse og andre fremmøtte kunne få et glimt av den unge faraoen.— Ansiktet til den gylne faraoen er utrolig. Det har magi, det har mystikk, det har skjønnhet. Det å plassere ham i denne monteren vil gjøre ham til den gylne kongen for alltid, sa Zahi Hawass, sjef for det egyptiske antikvitetsrådet, da mumien ble avdekket søndag.

Fram til søndag har faraoen hatt sin evige hvile i en forgylt sarkofag i et gravkammer i Kongenes dal. Men fuktighet truer med å ødelegge mumien, og den flyttes derfor nå til en glassmonter der fuktighet og temperatur kan kontrolleres.

— Mumien sto i fare for å bli gjort til støv på grunn av det økende fuktighetsnivået som ble forårsaket av alle de besøkende, sier Hawass.

Tut-ankh-Amon ble farao i en alder av ni år og døde da han var 19. Han regjerte mellom 1361 og 1352 før Kristus og var Egypts 12. farao i det 18. dynastiet. (©NTB)