— Dette vil bli den største turistattraksjonen i Gdansk, og en av de største i Europa, forteller kommunikasjonsrådgiver Magdalena Charkin-Jaszcza i European Solidarity Centre.

For det var Lech Walesa og hans arbeidskamerater på Lenin skipsverft i Gdansk som klarte å slå de første sprekkene i det kommunistiske regimets jernteppe fra begynnelsen av 80-tallet. Over 10 millioner polakker var medlemmer av Solidaritet.

Nordmenn og sørlendinger engasjerte seg kraftig - både med støtte til kampen, og med direkte hjelp i form av penger, innsamlede klær, mat og medisiner. Fra Sørlandet ble skipet «Bolette» sendt ens ærend med hjelp til polakkene.

Journalist Lars Hollerud i Fædrelandsvennen skrev en rekke artikler om engasjementet, og fikk til og med intervjue Lech Walesa i 1989. Tre år før hadde Walesa fått fredsprisen for sin innsats, og dette året fikk Polen, som det første land bak jernteppet, avholde delvis frie valg, og den første ikke-kommunistiske regjering i østblokklandene ble etablert.

Noen av utklippene av Fædrelandsvennens historier om Solidaritet og sørlendingers innsats i 1988-89.

— Vi bygger et museum, et arkiv og et kultursenter der vi både dokumenterer historien, men også forsøker å formidle de verdiene Solidaritet sto for, sier Charkin-Jaszcza.I arkivene og museumsdelen vil Norges og Sørlandets innsats og støtte til Solidaritet bli synlige.

Senteret er bygget på tomten der Leninverftet lå, og den berømte Port 2 er bevart som del av inngangspartiet. Deler av inventaret fra verftet er tatt vare på og gjenoppbygges i museumsdelen, sammen med nøyaktige gjengivelser av blant annet en butikk slik den så ut under kommunistene, og et overvåkingsrom.

— Ved hjelp av det mest moderne som fins av multimedial fortellerteknikk skal vi bli det mest opplevelsesrike museet i Europa, sier Charkin-Jaszcza.

Det fins allerede et museum for Solidaritet i Gdansk, The road to freedom; som vil bli lagt ned i forbindelse med åpningen av det nye. Dette har også vært et populært turistmål.