Tybring-Gjedde vitner i Bertheussen-saken

Både stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde og kona, tidligere samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde, skal onsdag vitne i retten.

Publisert: Publisert:

Laila Anita Bertheussens yngte datter (21) forklarte seg tirsdag på videolink i rettssaken mot Bertheussen i sal 250 i Oslo tingrett. Bertheussen, som er samboer med tidligere justisminister Tor Mikkel Wara, er tiltalt for angrep på demokratiet og trusler mot ledende politikere. Tegning: Egil Nyhus / NTB

  • NTB-Peter Tálos

Begge, som satt i satt i sentrale maktposisjoner i februar 2019, mottok den 5. februar et trusselbrev i posten.

Med teksten «Jeg må bare le av dem. Det er ikke vi som er farlige, det er rasistene. Når de sier at de redde, må jeg bare le. Vi ses 26.02 kl. 20. Hovedpoenget er: Vil vi bo i et drittsamfunn eller i et hyggelig samfunn», mener påtalemyndigheten at brevet var egnet til å påvirke.

– Handlingen anses som en trussel mot samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde og var egnet til å påvirke hennes arbeid som minister, blant annet i spørsmål om politikkutforming og gjennomføring, skriver statsadvokat Marit Formo i tiltalen.

Nekter

Et likelydende brev ble på samme tid også sendt hjem til samboerparet Wara/Bertheussen på samme tid.

Laila Anita Bertheussen har i likhet med de øvrige punktene i tiltalen nektet straffskyld også for dette forholdet. Hun mener PST med sin ensidige etterforskning ikke har funnet gjerningspersonen som står bak alle de seks hendelsene i tiltalen.

Da den omfattende rettssaken startet i Oslo tingrett, varslet Tybring-Gjeddes bistandsadvokat Hermann Skard at det vil bli fremmet et erstatningskrav på 5.000 kroner mot Bertheussen fra Ingvil Smines Tybring Gjedde, men at det ikke vil komme noe krav fra Christian Tybring-Gjedde.

Printer

Onsdag vil også to politietterforskere belyse nærmere det angivelige kjøpet av en printer som Laila Bertheussen foretok i januar 2019. Printeren skal senere ha blitt kastet på en gjenbruksstasjon på Smestad i Oslo.

Da Bertheussen selv forklarte seg om printeren i retten tirsdag, uttalte hun at hun ikke kunne huske å ha hatt noen printer med i en veske da hun i slutten av januar kjørte til gjenbruksstasjonen.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.