Plan Norge er desidert størst av de norske fadderorganisasjonene med 3.599 fadderbarn i Haiti.Plan International-direktør for katastrofer og humanitær respons, Roger Yates, sier til Vårt Land at barna får all oppmerksomhet nå:

– Av alle landene i regionen er Haiti det mest sårbare. Det er et ekstremt fattig land. Vår prioritet er å hjelpe barn og deres familier og få folk som er i fare brakt til trygge omgivelser, der det er mulig. Vi vil også arbeide for å lette de psykologiske traumene etter denne katastrofen, sier han.

Kommer nærmereFrelsesarmeen i Norge har rundt 350 fadderavtaler med barn i Haiti. De driver også skoler og barnehjem. Flere faddere ringte onsdag til organisasjonen med bekymrede spørsmål. Blant dem som tok telefonen, er Ann Hege Skogly, som selv har to fadderbarn i Haiti. Onsdag hadde hun fått bekreftet at et av dem var i live.

– En slik katastrofe oppleves på en annen måte når man kjenner noen der som man har fulgt i flere år. Det hele blir mer nært, jeg har guttene med meg i tankene hele tiden, sier Skogly, som til daglig jobber som pressekontakt i Frelsesarmeen.

ElendighetFadderorganisasjonen Star of Hope driver 13 skoler for fattige barn i Haiti. Ni av dem ligger i områder som sannsynligvis er rammet av skjelvet. Arbeidet omfatter 6.000 barn, hvorav 296 av norske faddere.

Svenske Gunnar Hällgren er katastrofesjef i Star of Hope, og torsdag reiser han til Haiti.

Han sier til Vårt Land at han venter å komme til et samfunn som er slått i stykker, et samfunn preget av anarki og desperate mennesker uten andre steder å dra til. (©NTB)