Den offisielle valgprognosen ga Syriza en oppslutning på i overkant av 36 prosent, og dermed ligger alt til rette for at partileder Alexis Tsipras (40) tar over som statsminister i Hellas.

Det venstreorienterte partiet vinner med god margin over regjeringspartiet Nytt demokrati, som får nærmere 28 prosent av stemmene, ifølge prognosen.

– Dette later til å bli en historisk seier. Det er et budskap som ikke bare angår det greske folk, sier talsmann for Syriza, Panos Skourletis.

– Dette er en klar beskjed mot innstrammingstiltak og for verdighet og demokrati, sier han.

Kamp om plassene

Syriza trenger 151 seter i nasjonalforsamlingen for å danne regjering alene. Ifølge prognosen som ble offentliggjort søndag kveld, lå partiet an til å få mellom 149 og 151 plasser.

– Vi har en triller om rent flertall, sier Michalis Kariotoglou i Singular Logic, som står bak prognosen.

– Vi kan komme til å måtte vente til alle stemmene er talt opp før vi vet noe sikkert, sier han.

Hvis Syriza ikke når målet om rent flertall, må partileder Tsipras forsøke å danne en koalisjonsregjering eller styre ved hjelp av støttepartier i nasjonalforsamlingen.

Også kampen om tredjeplassen mellom det høyreradikale partiet Gyllent daggry og det sosialliberale og EU-vennlige partiet To Potami er svært jevn.

Valgløfter og krav

Syriza har gått til valg på å delvis reforhandle og delvis slette Hellas' gjeld til Det internasjonale pengefondet, EU og Den europeiske sentralbanken. Landet har lånt 240 milliarder euro fra troikaen.

– Grekerne har valgt å stemme på et parti som har et program som i hovedsak har vært imot regjeringens politikk, sier Norges ambassadør til Hellas, Sjur Larsen, til NTB.

Den sittende konservative statsministeren Antonis Samaras, som leder Nytt demokrati, har i likhet med EU-ledere advart mot hva som vil skje hvis Hellas ikke holder seg til gjeldsavtalen. Men advarslene ser ikke ut til å ha gjort inntrykk på greske velgere.

– Vanskelig å innfri

Syriza har gitt valgløfter de ikke vil kunne innfri, mener Panos Dimas, som leder Det norske instituttet i Aten. Han tror møtet med regjeringskontorene kommer til å bli tøft.

– Det kommer til å være fest i kveld og i morgen, men så venter troikaen, sa Dimas til søndag kveld NTB.

Han mener valgresultatet tyder på at grekerne ønsker en ny kurs for landet sitt.

– Stemningen før valget har vært veldig laber. Det er få som har gledet seg til dette. Men mange tenker at det i hvert fall ikke kan bli verre, sier han.

Frykter «grexit»

Tsipras har lovet at Hellas skal beholde euroen og har den siste tiden tonet ned noe av den skarpe retorikken han er kjent for.

Samtidig har han krevd at mange av de strengeste innstrammingstiltakene må bort. Minimumslønnen må opp, strømpriser må senkes for fattige familier, eiendomsskatt må ned og kutt i pensjoner og lønninger til offentlige ansatte må reverseres.

Det fryktes at kravene vil føre landet inn i en ny finanskrise som vil ende med at Hellas trer ut av eurosonen. EU har avvist kravene om reforhandling, og finansmarkedene følger situasjonen tett.