Donald Trump ligger godt an på meningsmålingene før supertirsdagen i USA. Foto: Ntb Scanpix

Oslo (NTB-Are Føli): Velgere i Texas, Virginia, Massachusetts og ni andre amerikanske delstater skal tirsdag si hvem de ønsker seg som presidentkandidat. I alle statene holder ett eller begge de store partiene nominasjonsvalg eller -møter.

Trump leder på meningsmålinger blant republikanere i de aller fleste delstatene, og rivalen Ted Cruz mener eiendomsmogulen i praksis snart kan ha seieren i lomma.

– Det er ingen tvil om at Donald kan bli ustoppelig hvis han kjører med dampveivals over supertirsdagen og vinner over alt med stor margin, sa Cruz til TV-kanalen CBS nylig.

Vind i seilene

På demokratisk side leder Hillary Clinton stort over den mer venstreorienterte politikeren Bernie Sanders i flere av delstatene. I tillegg har hun vind i seilene etter en knusende seier over Sanders i South Carolina i helgen.

Donald Trump ligger godt an på meningsmålingene før supertirsdagen i USA. Foto: Ntb Scanpix

Både Clinton og Trump håper nå å sikre seg et svært stort forsprang på sine rivaler, ifølge førsteamanuensis Alf Tomas Tønnessen ved Høgskulen i Volda.Gjør de det enda bedre enn ventet tirsdag, tror han motstanderne vil ha få muligheter til å lykkes hvis ikke de to i tet rammes av nye skandaler.

– Både Cruz og Marco Rubio har gått hardt til angrep på Trumps forretningspraksis og sådd tvil rundt hans moral. Trump må tape i minst fire delstater tirsdag hvis vi skal kunne påvise en effekt av angrepene, sier Tønnessen til NTB.

Håper på Rubio

Selv om både Trump og Clinton i øyeblikket ligger godt an, står de overfor svært ulike situasjoner.

Den tidligere utenriksministeren og presidentfruen Clinton har den demokratiske partiledelsen i ryggen, og hun er en av partiets mest kjente politikere. Blir hun slått av outsideren Sanders, vil det være en sensasjon.

I Det republikanske partiet er Trump en outsider, og han har partiledelsen mot seg. Toneangivende partiveteraner håper fortsatt at senator Marco Rubio fra Florida skal klare å utmanøvrere den 69 år gamle milliardæren.

Ordstriden mellom de to er gradvis blitt råere, og Rubio har kritisert Trumps forretningspraksis, temperament, alder, utseende og bruk av spraytan.

Trump kaller Rubio «vesle Marco», og har latterliggjort ham for å ha brukt sminke under en debatt.

Siterte Mussolini

Også kristenkonservative Ted Cruz har skjerpet tonen og antydet at Trump har forbindelser til mafiaen. Bakgrunnen er at eiendomsmogulen har nektet å offentliggjøre selvangivelsen sin.

De siste dagene er Trump blitt sterkt kritisert for ikke å ta tydelig avstand fra den rasistiske organisasjonen Ku Klux Klan. I tillegg har han tvitret et sitat av den italienske fascist-lederen Benito Mussolini, en av Hitlers nærmeste allierte under andre verdenskrig.

– Spiller det noen rolle hvem som sa det? svarte Trump da han ble konfrontert med Mussolini-sitatet «det er bedre å leve én dag som en løve enn hundre dager som en sau».

Tønnessen mener det er valgtaktiske vurderinger som ligger bak disse uttalelsene.

– Trump spiller til dels på rasistiske tendenser og sier ting som gir rasister en grunn til å støtte ham. (©NTB)