Kampene mellom det israelske militæret og Hamas skal etter planen stoppe de neste 12 timene for å gi befolkningen i Gaza et humanitært vindu. Så langt har 888 palestinere i området mistet livet siden 8. juli, ifølge palestinske myndigheter. Kampene mellom det israelske militæret og Hamas skal etter planen stoppe de neste 12 timene for å gi befolkningen i Gaza et humanitært vindu. Så langt har 888 palestinere i området mistet livet siden 8. juli, ifølge palestinske myndigheter. Foto: Ntb Scanpix

Den humanitære våpenhvilen i Gaza er i gang

12 timer fra klokken 7 norsk tid legger det israelske militæret og Hamas ned våpnene for en humanitær våpenhvile.

Den kortvarige våpenhvilen lørdag, som ble foreslått av FN, skal gjøre det mulig å sette inn humanitær hjelp til befolkningen på Gazastripen.

Israel sier den korte våpenhvilen starter klokka 7, mens Hamas vil starte klokka 8. Verken Israel eller Hamas har godtatt forslaget til en lengre våpenhvile som USAs utenriksminister John Kerry har utarbeidet.

En talskvinne for Israels militære har opplyst at de israelske soldatene skal fortsette å lete etter tunneler på Gazastripen under lørdagens våpenhvile, og «respondere om terroristene velger å utnytte situasjonen til å angripe israelske soldater eller skyte mot israelske sivile».

Hun sa også at palestinere som har forlatt sine hjem etter israelske advarsler, ikke får lov å vende tilbake under våpenhvilen.

Kort tid før den kortvarige våpenhvilen trådte i kraft, opplyste det palestinske helsedepartementet at 18 personer fra samme familie var blitt funnet drept i sitt hjem i landsbyen Khuzaa sør på Gazastripen, ifølge Reuters. Israelske stridsvogner skjøt mot huset torsdag. Det meldes også om flere sårede personer som ble fanget i ruinene etter hendelsen.

Det totale dødstallet blant palestinere i Gaza har dermed kommet opp i 888. Utenriksmedarbeider i NRK, Odd Karsten Tveit, sier til kanalen at folk i Gaza benytter våpenhvilen til å se til husene sine og skaffe penger og mat. De tror imidlertid ikke at pausen i kampene lørdag vil vare ut den planlagte tiden.