Milliardær vil sende mikro-romskip til nabostjerne

New York (NTB-AP-Reuters): Investoren Yuri Milner blar opp 100 millioner dollar for å finansiere en ferd til solas nabostjerne, Alpha Centauri. Med på laget er fysikeren Stephen Hawking og Facebook-sjef Mark Zuckerberg.

Publisert Publisert
  • NTB

Verken Milner, Hawking eller Zuckerberg planlegger å selv besøke Alpha Centauri, som ligger 4,4 lysår unna. Det planen går ut på, er å sende en sverm av bitte små romsonder, hver av dem bare noen gram tunge, til nabostjernen.

De bitte små såkalte nanoskipene skal bære små sensorer og kommunikasjonsutstyr og være utstyrt med ultralette lysseil. En kraftig laser plassert på jorda skal «blåse» de små farkostene opp i 20 prosent av lyshastigheten. Dermed kan de nå Alpha Centauri løpet av 20 år, og finne ut om systemet rommer planeter som minner om jorden.

Prosjektet som ble lansert tirsdag, har fått navnet Breakthrough Starshot.

Prosjektlederen Pete Worden, som tidligere var sjef for NASAs Ames Research Center, innrømmer at utfordringene er store. Han tror likevel at teknologien er lovende nok til å satse på.

Russiske Yuri Milner har lyktes godt med sine investeringer i Facebook og det kinesiske smarttelefonselskapet Xiaomi. Han kunngjorde i fjor et annet prosjekt med navnet Breakthrough Listen, som skal lytte etter signaler fra verdensrommet over en tiårsperiode. Også her bidro han med 100 millioner dollar. (©NTB)

Publisert