Stavanger/Oslo: – Situasjonen er fortsatt uavklart og svært alvorlig, sa en tydelig preget Lund på en pressekonferanse torsdag morgen.

– Våre medarbeidere på In Aménas opplever nå en ekstrem påkjenning. Dette er alle erfarne og avholdte Statoil-medarbeidere, de fleste med lang fartstid i regionen.

Algeriske styrker befinner seg på utsiden av Statoil-anlegget øst i Algerie som ble angrepet av islamister onsdag morgen. Inne på anlegget holdes rundt 40 personer, hvorav ni nordmenn, innesperret. To gisler er drept.

– Gislene og gisseltakerne er på innsiden, og en god del algeriske styrker er på utsiden. Både gisler og gisseltakere er på en måte låst inne i anlegget og er der sammen, det er det som gjør situasjonen så kompleks, og derfor eventuelle aksjoner må ta hensyn til gislenes liv, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) til NTB.

Krav fra gisseltakerne

Gisseltakerne krever at algeriske sikkerhetsstyrker trekker seg tilbake.

– Vi krever dette før forhandlinger kan innledes, sier en av gisseltakerne, identifisert som Abu al-Baraa, til TV-kanalen Al Jazeera.

Onsdag kveld sa Algeries innenriksminister Dahou Ould Kabila at det ikke kommer på tale å «inngå kompromisser med terrorister».

Alle tiltak som eventuelt iverksettes, må være i tråd med at gislenes liv blir ivaretatt, understreker norske myndigheter overfor Algerie.

– Budskapet jeg har til min motpart i Algerie, er at gislenes liv må settes i høysetet. Det må være det aller viktigste, og alle tiltak de måtte gjennomføre, må ta solid høyde for det, sier Eide.

Fortsatt uavklart for tolv

Helge Lund bekrefter at det er 17 Statoil-ansatte som er direkte berørt og at fem av disse er i sikkerhet. Situasjonen er uavklart for tolv personer. Blant disse er det ni nordmenn og tre lokalt ansatte. Lund har ikke noe bekreftet tall på hvor mange gisler totalt som holdes i Algerie.

– All vår kraft er rettet mot å få våre ansatte trygt hjem, men når det gjelder løsningen på denne situasjonen, altså frigivelse av gislene, er jeg forhindret fra å si noe om dette, sier Lund og viser til gislenes sikkerhet.

Av samme grunn vil han ikke gi opplysninger som kan bidra til å identifisere gislene.

In Aménas består av et prosessanlegg og et boligområde. Det er 3,7 kilometer mellom disse. I tillegg er det en landsby og en militærleir på området, og det er der de fem har klart å søke tilflukt.

Reiser til Bergen

Lund understreker at Statoil gjør alt de kan for å følge opp og ivareta pårørende, kolleger og alle som er berørt av gisselaksjonen i Algerie. Han skal selv reise til Bergen for å møte pårørende torsdag.

På pressekonferansen fikk Lund spørsmål om hva han vil si til Statoil-ansatte andre steder i utlandet.

– Vi gjør grundige sikkerhetsvurderinger. Nå har vi totalt sett ett fokus, og det er å bidra til at denne situasjonen blir løst på en måte som gjør at vi får våre medarbeidere tilbake til hjemmene sine, sier Lund.

Gisler fra mange land

Enkelte utenlandske nyhetsbyråer har meldt at en nordmann var blant de drepte i Algerie, men det er lite som tyder på at dette stemmer, ifølge norske myndigheter.

– Vi følger dette meget nøye, både vi og arbeidsgiver Statoil, og vi har ikke noe informasjon som tilsier at en nordmann er blitt drept, understreker Eide.

Gislene skal være fra ni eller ti land, og flere medier har meldt at det til sammen dreier seg om 41 gisler. Britiske myndigheter har bekreftet at en av de drepte er britisk statsborger. Samtidig er de fleste av om lag 150 lokalt ansatte som jobber med hotell— og restaurantdrift tilknyttet anlegget, blitt satt fri, ifølge den tyske TV-kanalen RTL.