— Etter en slik utladning er det ikke unaturlig at partene jobber hver for seg. Vi har ikke avtalt noe nytt møte, men vi har jo kanaler hvis vi trenger å snakke med hverandre, sier forhandlingsleder Per Kristian Sundnes i KS til NTB.

Han oppfatter ikke situasjonen slik at det er KS' tur til å legge ytterligere forslag på bordet.

Lærerstreiken kan bli svært langvarig hvis partene selv ikke kommer til enighet. Statsministeren kan ikke bare gripe inn med tvungen lønnsnemnd etter eget forgodtbefinnende.- Begge parter har kommet med det de har. Det kan se ut som om vi går mot bred skolestart mandag med 5.500 lærere i streik, men det er fortsatt mulig å avverge at tusenvis av elever og foreldre blir rammet, sier Sundnes.

Han synes påstanden fra Utdanningsforbundet om at KS ikke skjønner alvoret og ikke har beveget seg, faller på sin egen urimelighet.

Les også:

Frivillighet

— Vi satt sammen i fire dager, og Riksmekleren var i hele går tydelig på at vi strakk oss langt. Når heller ikke dette førte fram, er eneste mulighet for å avslutte streiken før skolestart at Rikslønnsnemnda overtar, sier forhandlingsleder Per Kristian Sundnes.

Det å koble inn Rikslønnsnemnda bygger på frivillighet, men ifølge Sundnes har responsen fra motparten vært negativ.

Styringsideologien som har rådd i skulen, har brote saman. Ser ein ikkje det, blir det nye streikar.Riksmekler Nils Dalseide må bare konstatere at det etter fire dagers intense forsøk ikke har lyktes å komme fram til en løsning som alle parter kan leve med. Nå er det opp til partene å koble inn riksmekleren igjen.

— Vi er klare til å fortsette arbeidet med å lete etter løsninger når det er grunnlag for å jobbe videre, heter på Riksmeklerens hjemmeside.

Les også:

Stadig håp

KS-leder Gunn Marit Helgesen sier arbeidsgiverorganisasjonen jobber for å få en løsning på lærerkonflikten før mandag.

Vi er innstilt på å finne løsninger.

— Vi er innstilt på å finne løsninger, sier Helgesen, som fredag formiddag er i Arendal.

På spørsmål om hvorvidt det skjer noe før skolestart mandag, svarer hun at det er et visst håp om det.

— Det håper vi på, vi jobber med det for øyet, sier hun før innledningen til debatten om sammenslåinger i Kommune-Norge.

Les også:

Gripe inn

Statsministeren kan ikke bare gripe inn med tvungen lønnsnemnd etter eget forgodtbefinnende.

Statsminister Erna Solberg (H) påpeker at det er strenge, internasjonalt regulerte krav som må være innfridd for at regjeringen skal kunne gripe inn med tvungen lønnsnemnd mot streiken i skoleverket.

I praksis er det først når en streik truer liv og helse, eller når andre tilsvarende, tungtveiende samfunnshensyn tilsier det, at hun kan stanse streiken med tvang.

— Det betyr at det i skolesektoren kan ta lang tid. Derfor håper jeg at ingen av partene spekulerer i at det skal skje, og at de tar det ansvaret de har for å sørge for å finne en løsning, sier Solberg i Politisk kvarter på NRK