Både Tor Mikkel Wara (Frp) og statsminister Erna Solberg (H) var tydelig preget da Waras avgang som justisminister ble kunngjort torsdag. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Tor Mikkel Wara går av som justisminister og går ut av regjeringen, fortalte statsminister Erna Solberg på en pressekonferanse torsdag ettermiddag. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Det var med tunge skritt at Wara steg opp på podiet i presserommet på Statsministerens kontor torsdag og kunngjorde sin avgang som justisminister. Ved hans side sto statsminister Erna Solberg (H), også hun tydelig preget av alvoret.

– De siste ukene har vær tøffe for meg og min lille familie. Avgjørelsen var fullt og helt min egen, sa Wara.

– Noen trenger meg mer enn regjeringen, slo han fast.

Tre kvarter tidligere, fra et annet kontor i Oslo, slapp PST nyheten om at Waras samboer nå er mistenkt for samtlige hendelser utenfor huset i kjølvannet av teateroppsetningen «Ways of seeing», der et bilde av Waras bolig er brukt. På spørsmål fra NTB om hvordan samboeren blir ivaretatt, svarte Wara følgende:

– Jeg vil kanskje fortelle den historien en annen gang.

Krevende sak

Det har lenge vært spekulasjoner om det i det hele tatt ville være mulig for Wara å komme tilbake etter at hans samboer Laila Bertheussen ble siktet av PST for å ha fingert en trusselhendelse mot parets bolig.

Torsdag ble det også kjent at hun er mistenkt for å stå bak et «ubehagelig brev» som ble levert til statsråd Ingvil Smines Tybring-Gjeddes (Frp) bolig.

– Dette er en krevende sak som jeg skulle gjerne vært foruten, sa Solberg på torsdagens pressekonferanse, før hun fortsatte med å takke Wara for innsatsen.

– Jeg er oppriktig lei meg for den situasjonen vi er kommet til nå. Vi kommer til å savne hans bidrag i regjeringen.

– En av våre beste

Justisministerens beslutning om å tre til side ble møtt med respekt og forståelse også i resten av det politiske miljøet.

– Tor Mikkel har gjort en formidabel innsats for Frp både nå og tidligere. Jeg tror ikke at hans politiske karriere er over med dette, sier Frp-leder Siv Jensen til NTB.

– Dette er utrolig trist. Tor Mikkel er en av våre aller beste, selv om han ikke lenger er justis- og innvandringsminister. Jeg føler med ham og familien, og har stor forståelse for det valget han måtte ta, sier Frps parlamentariske leder Hans Andreas Limi.

Også leder i justiskomiteen på Stortinget Lene Vågslid (Ap) sier hun har forståelse for beslutningen, men understreker at det trengs stabilitet i Justisdepartementet.

– Justissektoren og ofre for kriminalitet har dessverre lidd under lite kontinuitet og hyppige statsrådsskifter. Når alt kommer til alt er trygghet og beredskap Erna Solbergs ansvar, sier hun.

Fjerde Frp-statsråd

Tor Mikkel Wara er den fjerde utnevnte justisministeren fra Frp som går av siden partiet kom i regjering i 2013, og Solberg innrømmer at hun hadde ønsket seg mer kontinuitet.

Samtidig ville hun torsdag ikke si noe om når en ny justisminister vil være på plass, eller hvilket parti vedkommende vil komme fra.

Hun gjorde det imidlertid klart hvorfor Tybring-Gjedde, som også er statsråd i Justisdepartementet, ikke har vært aktuell.

– Hovedbegrunnelsen var jo at det sakskomplekset som lå bak, også berørte henne, sa Solberg.

Limi eller Dale?

Wara ble utnevnt til justisminister i april i fjor etter at hans partifelle Sylvi Listhaug mistet stortingsflertallets tillit på grunn av et omstridt innlegg på Facebook.

Minerva-kommentator og Frp-kjenner Jan Arild Snoen tror ikke hun returnerer til justisministerposten, men den konstituerte Frp-nestlederen kan være aktuell til å ta over som parlamentarisk leder dersom Hans Andreas Limi får justisjobben, opplyser kilder til Dagbladet.

Jon Georg Dale (Frp), som trer inn som fungerende justisminister inntil videre, nevnes også som en mulig kandidat til å få jobben permanent.

I forkant av Høyres landsmøte tidligere denne måneden slo Solberg fast at også Høyre ønsker seg justisministerposten.

– Det er et viktig saksfelt for oss. Men Høyre kan ikke ta alle de viktige postene, sa hun.

Justisminister Tor Mikkel Wara går av. Foto: NTB scanpix