Det kom fram idet fristen for å komme med nye innspill til valgkomiteen utløpte mandag.

Så langt har bare fire av elleve fylkeslag gått offentlig ut med hvem de vil ha som ny partileder. To av fylkeslagene – Agder og Viken – sier de vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder. Klima- og miljøministeren er den eneste som åpent har lansert seg som kandidat til ledervervet i Venstre.

– Jeg vil takke for tilliten. Etter at jeg meldte ifra om at jeg stiller som partileder, har jeg fått mange positive tilbakemeldinger fra hele landet, skriver Rotevatn i en SMS til NTB.

– Jeg håper vi kan ha en fortsatt god og åpen prosess fram mot landsmøtet og er klar for å stå på for Venstre uansett.

Ønsker sterkere representasjon

Viken foreslår Rotevatn som ny partileder, kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby som 1. nestleder og kultur- og likestillingsminister Abid Raja som 2. nestleder.

Samtidig mener Viken Venstre at Solveig Schytz bør få plass i sentralstyret.

– Viken Venstre er i dag underrepresentert i partiets ledelse, og det må korrigeres. Vi ønsker Solveig Schytz inn i sentralstyret sammen med Abid Raja, sier Trond Svandal, nestleder i Viken Venstre, i en pressemelding.

Raja får støtte fra Møre og Romsdal

Venstres fylkeslag i Møre og Romsdal ønsker for sin del at Raja skal bli Venstres nye partileder når Trine Skei Grande takker av i september.

– Bekrefter at Møre og Romsdal Venstre foreslår Abid Raja som ny leder i Venstre, skriver fylkesleder Ragnhild Helseth i en tekstmelding til NTB etter at NRK hadde omtalt saken mandag.

Det er også klart at Agder Venstre vil ha Rotevatn på topp, med Melby som første nestleder og Stad-ordfører Alfred Bjørlo som andre nestleder, ifølge fylkeslagets hjemmeside.

Nestleder i fylkesstyret Anne Margrethe Larsen ønsker imidlertid Melby som leder og Rotevatn som første nestleder.

Tidligere har Rogaland Venstre pekt på næringsminister Iselin Nybø som sin foretrukne lederkandidat.

Intervjuer i august

Trine Skei Grande ble i vår innstilt til en ny periode som partileder, men trakk sitt kandidatur.

Dermed måtte valgkomiteen starte på nytt. Komiteen vil denne uka utarbeide en intern oversikt over de nye innspillene som er kommet inn. Så samles komiteen i midten av august for å starte arbeidet med en ny instilling og intervjuer med de mest aktuelle lederkandidatene.

Frist for å legge fram en ny innstilling er 28. august. Selve landsmøtet, som er utsatt på grunn av koronautbruddet, arrangeres 26. og 27. september.

– Målet er selvfølgelig en enstemmig innstilling. Det tror jeg også vil bidra til å gjøre det lettere for landsmøtet å diskutere denne saken enn om det skulle komme en innstilling som spriker, sier valgkomiteens leder Per A. Thorbjørnsen til NTB.

Vil hemmeligholde oversikten

Thorbjørnsen sier valgkomiteen vil forholde seg til innspillene som interne dokumenter. Så får det være opp til fylkeslagene selv å vurdere hva de ønsker å gå offentlig ut med.

– Jeg har et relativt avslappet forhold til det, sier han.

Han mener det også må være opp til kandidatene selv å vurdere om de vil offentliggjøre sitt kandidatur, slik Rotevatn har gjort. Men valgkomiteen må ha svar fra kandidatene innen intervjuene begynner i august.