På en bensinstasjon på Kløfta sent mandag kveld snakket den tidligere så stumme mulla Krekar villig vekk til tv-kanalen MBC (Middle East Broadcasting Centre).Jeg er veldig glad for at jeg er tilbake her. Jeg har bodd i Norge i fem år, dette er mitt hjemland. Grunnen til at jeg ennå ikke er norsk statsborger, er at jeg må ha bodd her i sju år, forklarte han.

Stum overfor norske medierDa det chartrede flyet med mulla Krekar og tre politimenn fra immigrasjonsmyndighetene i Nederland ankom Gardermoen ved 22.45-tiden mandag kveld, var hovedpersonen selv stum som en østers.

Jeg snakker ikke nå. Jeg snakker ikke, ingenting, var de få ordene som kom ut fra ham i ankomsthallen på den gamle Gardermoen-terminalen.

Grunnen var at verken mulla Krekar, hans advokat eller noen i familien hans var helt sikker på hva som kom til å skje når flyet som var chartret av nederlandske myndigheter landet på norsk jord.

Jeg har fått beskjed om at PST ikke vil foreta seg noe i kveld, men at de gjerne vil ha en dialog med mulla Krekar senere, noe vi hele tiden har vært positive til, sa hans advokat, Brynjar Meling, til NTB.

Forhørt av FBIMen på en bensinstasjon like ved Gardermoen, ga Krekar like etterpå et intervju til MBC, som er den nærmeste konkurrenten til den mer kjente arabiske tv-kanalen Al-Jazeera.

Mens jeg var fengslet i Nederland ble jeg forhørt av FBI to ganger. De spurte om jeg kjente noen som var tilknyttet Al-Quaida. Jeg sa at jeg ikke var spion og at jeg ikke kjente til noen. De spurte også om jeg hadde hatt kontakt med Saddam Hussein, noe jeg også kunne svare nei på, sier mulla Krekar til MBC.

Han understreker at han ikke har gjort noe galt og at han ser fram til å forklare seg overfor norske myndigheter.

Mandag kveld dro han sammen med sin nærmeste familie til et ukjent sted for å komme vekk fra medienes søkelys. Han skulle også ha nærmere samtaler med sin norske advokat Brynjar Meling før han tirsdag formiddag vil uttale seg til norsk presse.