Camilla Kvaale og Haakon Kvaale bor i Mathopen i Bergen. Iblant leier de ut huset når de reiser vekk.

I september tok en mann kontakt via utleie-appen Airbnb.

Han skrev på engelsk:

Mannen som tok kontakt, hadde en helt ny profil uten noen vurderinger fra tidligere utleieverter.

– Han virket likevel ordentlig, og et romantisk kjærestebesøk hørtes uskyldig ut, sier Camilla Kvaale.

Til tross for engelsk kommunikasjon: Egentlig var leietageren en nordmann i 20-årene med adresse i Bergen.

Etter hvert skulle familien angre dypt på at de valgte å leie ut huset til ham.

Haakon Kvaale var på reise og hadde dialog med den unge mannen frem og tilbake lørdag kveld. Mannen skrøt av utsikten og spurte pent om han og kjæresten kunne få bruke boblebadet. Alt virket som det skulle.

Helt til naboen stakk innom leiligheten søndagen etter besøket.

Blodsøl og brukte tangatruser

Nabo Stian Jacobsen ble sjokkert av synet og ikke minst lukten som møtte ham.

Familien Kvaale hadde leid ut et soverom og låst og teipet over nøkkelhullene på resten. Nå var alle rommene åpnet. Alle sengene var tilsynelatende brukt – også sengen på barnerommet.

– Det så helt bombet ut. Det var ingen tvil om at det hadde vært skikkelig fest, og at ingen hadde gjort et forsøk på å rydde opp etter seg, forteller Jacobsen.

I sosiale medier ble det publisert bilder fra huset. De viste at det slett ikke bare var et kjærestepar som hadde vært der. Til stede var en guttegjeng som hadde tatt seg til rette.

På en Instagram-konto med over 1000 følgere lenkes det til dette bildet. Det har ligget åpent tilgjengelig for offentligheten. Det viser tre av festdeltagerne i huset til familien Kvaale. Foto: Bilde i sosiale medier

Naboen ringte raskt til Camilla Kvaale. Da hun og sønnen kom hjem mandag, opplevde hun huset som «ubeboelig».

– Jeg ble først veldig sint. Det stinket fisk og vodka. Gulvet var klissete, og jacuzzien var full av alkohol. Jeg fikk klump i magen og fryktet at noe kunne være stjålet, forteller hun.

Kvaale pustet lettet ut da det «bare» var fisk fra fryseren og makrell i tomat som luktet. Hun sier også at 500 kroner var borte. Det lå knust glass utover gulvet. Flere av møblene var dekket med flekker.

Kvaale oppdaget også andre væsker som var stivnet på veggene.

– I andre rom var det fullt av blodsøl, og det lå brukte tangatruser og boksere flere steder. Det så ut som det hadde vært et vilt party der, sier Kvaale.

Familien har fått en takstmann til å vurdere skadene i huset.

Aftenposten har sett takstvurderingen som viser en anslått kostnad på over 50.000 kroner. I tillegg kommer vaskebyrå og knuste glass, som øker kostnadene til nærmere 60.000 kroner til sammen, ifølge Kvaale.

Mannen som leide huset, avviser imidlertid at de har ødelagt for så store summer. Han mener de ikke laget hakk i gulv, tak og vegger – slik familien Kvaale mener de har.

Det er Airbnb som formidler utleieannonsen. Familien har sendt inn dokumentasjon av skadene til Airbnb. Blant bildene som viser kaoset, er disse:

Fant festdeltagere i sosiale medier

Kvaale snudde raskt i døren. Hun og sønnen tilbrakte de tre neste nettene hos naboen. Venner bisto med å rydde før et vaskefirma gikk over leiligheten. Familien vasket hele huset selv to ganger etter det.

– Hjemmet vårt blir aldri det samme igjen. Vi venter på svar fra takstmannen, men vi tror det er snakk om flere tusen kroner, sier hun.

Familien sier de måtte rense blod, fiskerester og alkohol fra møbeltrekk, overflater og gardiner. Både vegger, gulv, tak og dører hadde skader og merker, som Kvaale mener ikke var der før helgen.

Etter å ha sjekket sosiale medier fant de bilder fra festen. Da fant hun navnene på noen av festdeltagerne. Kvaale tok kontakt med moren til én av dem og ble mildt sagt overrasket over reaksjonen:

– Hun virket ikke overrasket. Hun sa at «det er slik ungdommen fester om dagen». I ettertid har vi hørt lignende historier fra bekjente. Det kan se ut til at det er en trend, mener hun.

Camilla Kvaale (30), Haakon Kvaale (31) og Aksel Kvaale (9 måneder). Familien ønsker å advare andre som leier ut via Airbnb. Foto: Ørjan Deisz

Mannen som leide huset: – Beklager

Fem dager etter festen hadde Kvaale ennå ikke hørt noe fra leietageren. Hun konfronterte ham på SMS og fikk en unnskyldning til svar. Han skrev at de hadde dårlig samvittighet og skulle stå for feilene de hadde gjort.

Han sa at de ikke hadde stjålet noe, og at de ønsket å gjøre opp for seg.

Kvaale gjorde leietageren bevisst på kravet de har sendt inn til Airbnb. Aftenposten har fått se skaderapporten. Den er på 50 sider. De har fått svar fra Airbnb. Selskapet skriver at de har gått gjennom rapporten og bevismaterialene. De skriver også at saken videresendes til en «ekspert på rapporter». I tillegg opplyser de hvordan man kan sende inn refusjonsforespørsel.

– Vi vil anse saken som ferdig dersom han betaler sin del av skadene, og da vil vi droppe å anmelde til politiet. Man vet jo hvordan det er å være ung og dum, og at det er lett å gjøre feil. Men da må man gjøre opp for seg i etterkant, sier Kvaale.

Aftenposten har snakket med mannen som leide huset. I en SMS skriver han at han har lagt seg flat og beklager. Han sier at de aldri ville ødelagt for så store summer som det er snakk om her.

«Da hadde vi ikke kommunisert på den måten. Vi vet vi vasket og ryddet elendig. Vi vil aldri gjøre dette igjen. Det var heller ikke en intensjon om å gjøre dette imot dem», skriver mannen.

Han skriver videre at situasjonen kom ut av kontroll, og at flere kom uønsket.

«Vi beklager veldig mye for det som har hendt, og vi legger oss flate. Håper vi kommer frem til noe, og kan kommunisere på en fin måte.»

Ifølge leietageren var flere av skadene i huset der fra før. Han mener det er tydelig hvilke skader som er nye.

«Hvordan skal vi greie ødelegge tak og vegger. Vi vet det er knuste glass, dårlig vasking, også videre. Men ellers har vi ikke ødelagt noe stort. Det kan vi stå for», skriver han.

Aftenposten har forsøkt å komme i kontakt med Airbnb. Selskapet svarer ikke.

Det lokale politiet i området, Bergen vest politistasjon, sier de har hørt om lignende tilfeller før, men at det ikke har vært noe som peker seg ut som en trend.