Den alvorligste situasjonen er ved to av reaktorene på Fukushima Daichii-verket. Men søndag kveld kom det også meldinger om at to andre kjernekraftverk har problemer, melder Aftenposten.

Rundt 210.000 mennesker er nå evakuert på et område som ligger i en sone på 20 kilometer rundt Fukushima. Et titall personer har vært direkte utsatt for stråling, og det er oppdaget utslipp av cesium og radioaktivt jod, biprodukter som oppstår under spaltingen i en atomreaktor. Befolkningen har fått utdelt jodtabletter, et vanlig tiltak ved utslipp av radioaktive stoffer. Myndighetene fastholder at situasjonen ikke er alvorlig, men svært ulike meldinger om situasjonen har fått mange til å tvile på at de får vite hele sannheten om forholdene.

Nødkjøling

Det har alt vært en eksplosjon og sannsynlig nedsmelting av reaktor nummer 1 ved Fukushima. Nå er faren for at det skal oppstå en ny eksplosjon og at reaktorkjernen ved reaktor nummer tre skal smelte overhengende, erkjenner myndighetene, ifølge Bloomberg News.

Statens strålevern beskrev i går situasjonen som mer alvorlig enn dagen før. –Ja, det er den. For nå ser det ut til at reaktor 3 har fått tilsvarende problemer som reaktor 1. Situasjonen er alvorlig og uavklart, sier avdelingsdirektør Per Strand.

Strålevernet understreker at det ikke har vært dramatiske utslipp i Japan så langt.

Det pumpes nå inn store mengder sjøvann for å kjøle ned reaktorene, et virkemiddel som er svært uvanlig, men som altså er nødvendig nå. Fortsatt er temperaturen faretruende høy. Problemet er at sjøvannet ikke når høyt nok opp over alt, slik at man får dekket alt brenselet.

Foto: Scanpix

Myndighetene i Japan kan ikke utelukke at det alt har skjedd en delvis nedsmelting ved en av reaktorene. Den mest akutte oppgaven for personellet på verket er å få lettet trykket inne i reaktoren. Hvis ikke, kan en alvorlig eksplosjon skade betongbygningen rundt. Den skal holde radioaktive stoffer inne, i tilfelle det oppstår lekkasjer eller andre problemer. Andre problemer i denne sammenheng er at reaktorkjernen blir så varm at den smelter. Det er det man nå frykter skal skje med reaktor nummer 3, som bruker både det giftige og sterkt radioaktive plutonium ved siden av uran til å produsere strøm.

Flere sliter

I går ettermiddag, norsk tid, kom det også urovekkende meldinger fra andre kjernekraftverk. Økte strålingsnivå ved kraftverket i Onagawa, anlegget som er nærmest episenteret til jordskjelvet, gjorde at det ble satt i verk krisetiltak. Men det er uklart hvorfor strålingen har økt. En forklaring kan være at strålingen kommer fra en lekkasje ved anlegget i Fukushima. 120 kilometer nord for Tokyo stoppet dessuten en kjølepumpe ved kjernekraftverket i Tokai i går kveld, et anlegg hvor det tidligere har vært en stor ulykke. Problemene ved kjernekraftverkene skaper bekymring i Japan, og har fått den jevne japaner og ikke minst miljøvernere og teknologer til å stille store spørsmålstegn ved bruk av kjernekraft i Japan.

— Atomkraft er selvmord

— De 55 reaktorene rundt kysten er som granater i en selvmordsbombers belte.

Kraftsalven kommer fra Katsuhiko Ishibashi, tidligere professor ved Universitetet i Kobe og en av de sterkeste kritikerne av den japanske satsingen på atomkraft. Professor Ishibashi er seismolog, og satt i en regjeringskommisjon som i 2005 utarbeidet nye sikkerhetsregler for de japanske atomkraftverkene. Men han mente at hans innvendinger ikke ble tatt på alvor, og forlot derfor kommisjonen.

Så sent som i 2007 kom han med nye advarsler etter at jordskjelv hadde skadet tre atomkraftverk. Professoren mener at de 55 reaktorene, som ligger spredt langs hele den japanske kysten, både i øst og i vest, ikke er konstruert solid nok til å motstå kraftige jordskjelv.

Det fikk man syn for sagn for fredag, da det enorme skjelvet utenfor kysten først fikk hele kraftverket til å skjelve og deretter brøt strømforsyningen til kjølevannspumpene. Enda verre var det at flodbølgen som fulgte, også druknet dieselaggregatene som var installert som nødsystem.

Strømkrise

Problemene ved atomkraftverkene har fått øyeblikkelig virkning: flere millioner mennesker er fortsatt uten strøm, og det vil bli foretatt utkoblinger flere steder når arbeidsuken begynner igjen i dag. I Tokyo og andre storbyer har man allerede sett virkningene: vanligvis glorete neonreklamer er slukket som sparetiltak. I går var 11 av de 55 reaktorene i landet ute av drift.

Men debatten om satsingen på atomkraft, som i dag står for rundt 35 prosent av all strømproduksjon, kommer til å ta seg opp etter hvert, selv om hovedoppmerksomheten fortsatt er rettet mot selve skjelvet og tsunamiens herjinger.

Folk er allerede sterkt skeptisk til atomindustrien, ikke minst fordi det på 90-tallet var flere uhell og forsøk på å skjule disse.

Japan satset for alvor på atomkraft fra 1973.