Haruki Murakami, Adonis, Les Murray, Tomas Tranströmer og Cormac McCarthy er alle hete kandidater på tippeselskapet Unibets liste over navn som kan stikke av med årets nobelpris i litteratur. Men det er vanskelig å presisere kvalitetskriterier for en slik pris, sier formann Per Wästberg i Nobels litteraturkomité i et intervju med fagbladet Bok & samfunn.

— Vi ser etter en egen røst. En språklig egenart. En stemme som kan åpne opp nye perspektiver. Ellers handler jo dette mye om at komiteens medlemmer baserer seg på en belesthet, en intuisjon. Vi leser alle svært intensivt, sier Wästberg.

Norsk litteratur følges tett, men Wästberg vil ikke si noe om hvilke norske forfattere som har vært nominert de siste åra. Til bladet sier professor emeritus i litteraturvitenskap, Atle Kittang, at han har vært med på å nominere både Dag Solstad og Stein Mehren til prisen. Kittang mener også at Jon Fosse er kvalifisert, skriver Bok & samfunn.

— Det er all grunn til å være stolt av norsk litteratur - også internasjonalt. Men nobelprisen skal kåre verdens beste forfatter. Hun eller han bor nok ikke her. Enda så gode noen norske forfattere må sies å være, sier forlegger Anders Heger. (©NTB)